Conversion of scrap tyres and waste oil to fuels
Atık yağ ve lastiklerin sıvı yakıtlara dönüşümü
- Tez No: 256041
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Beraber piroliz, Atık lastik, Sintine, Yağlı çamur, Copyrolysis, Scrap tyre, Bilge Water, Oil sludge
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, tehlikeli atıkların sıvı yakıtlara dönüştürülebilirliğinin incelenmesidir. Atık lastik ve gemi atıkları olan sintine, yağlı çamurun ve karışımları, katalizörlü ve katalizörsüz ortamda 400 ve 500°C de pirolizlenmiştir. Bir ticari katalizör (FCC) ve kırmızı çamur (tek kullanımlık katalizör) katalizör olarak kullanılmıştır. Piroliz ürünleri gaz, yağ, bakiye ve kok olarak sınıflandırılmıştır. Piroliz yağları Gaz Kromatografisi-Kütle Seçimli Dedektör (GC-MSD) ile karakterize edilmiştir. Sıcaklık ve katalizörün piroliz ürün dağılımına ve yağların bileşimine etkisi incelenmiştir.Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar yağlı atıkların ve atık lastiklerin beraber pirolizlenmesinin zararlı atıkların yakıtlar ve kimyasallar gibi değerli ürünlere dönüştürülmesi için çevre dostu bir yöntem olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to investigate the possibilities the conversion of hazardous wastes to liquid fuels. The pyrolysis of bilge water oil (BWO) and oil sludge(SO) from ships, scrap tires and their blends was carried out at 400 and 500 °C in absence and presence of catalyst. A commercial catalyst (FCC) and Red Mud (disposable catalyst) were used as catalyst. Pyrolysis products were seperated as gas, oil, residue and coke. The oils from pyrolysis were characterized by using Gas Chromatography-Mass Selective Detector (GC-MSD). The effect of temperature and catalyst on product distribution and composition of oil from pyrolysis was investigated.The results obtained in this study showed that co-pyrolysis of oily waste and scrap tyres could be an environmentally friendly way for the transformation of hazardous wastes into valuable products such as chemicals or fuels.