Genleştirilmiş vermikulit içeren hafif betonların yüksek sıcaklık etkisindeki davranışı
The behaviour of expanded vermiculite containing light weight concrete, in the effect of high temperature
  1. Tez No: 256193
  2. Yazar: CEM AKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vermikulite, Hafif Beton, Isıl İletkenlik, Yüksek Sıcaklık Etkisi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Sivas-Yıldızeli-Karakoç ve Demircilik bölgesinde bulunan vermikulit cevherinin genleştirilmesiyle elde edilen genleştirilmiş vermikulitin hafif agrega olarak hafif beton üretiminde kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla vermikulit/çimento oranı hacimsel olarak 3, 4, 5 ve 6 olan hafif betonların yüksek sıcaklık altındaki davranışı incelenmiştir. Üretilen hafif beton numunelerin kuru birim ağırlık ve poroziteleri belirlenmiş, ayrıca normal şartlarda ve 300 oC, 600 oC, 900 oC ve 1100oC sıcaklığa maruz bırakıldıktan sonra basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve ısıl iletkenlik deneyleri ile ultrases geçiş hızları belirlenmiştir. Ayrıca yüksek sıcaklık etkisi ile içyapıda meydana gelen değişiklerin gözlenmesi için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile görüntüleri elde edildi.Yapılan deneyler sonunda ülkemizde geniş kullanım alanına sahip olmayan genleştirilmiş vermikulitin hafif agrega olarak özellikle yangına dayanıklı malzeme üretiminde ve ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilirliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of expanded vermiculite, obtained by expansion of vermiculite ores existing on Sivas-Yıldızeli-Karakoç mine in Turkey, as a lightweight aggregate in production of lightweight concrete was investigated. For this, the behaviour of, expanded vermiculite containing light weight concrete, in the effect of high temperature case is studied. Dry unit weight and porosity of lightweight concrete is determined and after specimens subjected to normal condition and temperatures of 300 oC, 600 oC,900 oC ve 1100oC, compressive strength, splitting tensile strength, thermal conductivity and ultrasound tests are made in order to get effects of temperatures on specimens. Besides, images of microstructures of specimens subjected to high temperatures were obtained by using scanning electron microscopy.Depending on the test results, the usage of expanded vermiculite, which is no wide-range use in Turkey, especially in production of fireproof and insulation materials is emphasized.Keywords : Vermiculite, Lightweight Concrete, Thermal Conductivity, High Temperature Effect