Ankara İstanbul otoyolu bitkilendirme çalışmalarının irdelenmesi, Akıncı gişeleri-Çeltikçi kavşağı örneği
Examination of the planting works on Ankara-Istanbul highway, the example of Akinci tool booths-Çeltikçi crossway
  1. Tez No: 256263
  2. Yazar: TAYFUN DOĞAN YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Otoyol, Bitkisel Tasarım, Rehabilitasyon, Akıncı Gişeleri ?Çeltikçi Kavşağı, Otoyol Peyzaj Tasarımı, Highway, Vegetable Design, Rehabilitation, Akıncı Toll Booths-Çeltikçi Crossway, Highway Landscaping
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Genel karayolu tarihçesi ve otoyol peyzaj planlama ilkeleri ortaya konulmuştur. Bu saptanan yapım ilkeleri doğrultusunda örnek alan incelenmiştir.Yol-çevre düzenlemesiyle uğraşan şantiye ya da özel bir ekip kurulamadığından ve çalışmalar teknik yeterlilikte yapılmadığından yol boylarının bakımı sorun olduğu saptanmıştır.Yolboyu bitkilendirme işleri yüklenici firmalar aracılığı ile yapılması uygun görülmüş ancak uygulamada yüklenici firmalar bulunamadığı gibi birim fiyatlarda yetersiz kalmıştır.Karayolu projelerinin güzergah seçimi aşamasından itibaren peyzaj mimarının planlama ekibi içinde yer alması ve doğal peyzaj özellikleri , topoğrafya , fiziksel özellikler ekolojik, tarihsel özelliklerin tamamını göz önünde tutarak planlama yapılması gerektiği halde arazi kullanım biçimi olarak yol ilişkili olduğu arazi kullanım ve mekan tipleri ile uyumlu geliştirilmediğinden çevresel ve estetik ve ekolojik sorunların ortaya çıktığı belirlenmiştirOluşan bu sorunların azaltılması için arazi yol ilişkileri ve teknik perspektifin dikkate alınarak planlamanın çevre koşullarına en uygun biçimde düzenlenmesinin , sonradan oluşacak problemlere çözüm getirmekten daha kolay ve ucuz olacağı tespit edilmiştir.Otoyol peyzajının Akıncı Gişeler-Çeltikçi Kavşağı örneğinde güncel durum ortaya konulmuş , farklı çözüm seçenekleri değerlendirilmiştir .
Özet (Çeviri)
The general history of highways and the principles of highway landscape planning have been put forward. The sample area has been examined under the scope of these principles defined.It has been detected that the maintenance of the roadsides constitutes a problem due to the lack of any construction site or a private team in order to deal with the highway-environment planning and as the works are not carried out with a sustainable technical capacity.It has been approved that the roadside planting works would be carried out by the contractor firms however the contractor firms did not take part in the application and the unit prices fell short.It has also been detected that environmental, aesthetical and ecological problems occured due to the lack of an landscape architrecure after the stage of the choice of the routes for the the highway projects and as the planning for the utilization of the land developed incompatibly with the land types, is made road- based without considering the natural landscape properties, topography, physical properties and ecological and historical properties as well.It has been underlined that it will be easier and cheaper to arrange the planning process in compliance with the environmental conditions by taking the land-road connections and technical perspective into consideration instead of trying to solve problems after the process is finished.The current situation of the highway landscaping has been examined in the example of Akıncı Toll Booths-Çeltikçi Crossway and the solution alternatives have been assessed.