Footprint analysis of radial passenger tire
Radyal otomobil lastiğinin taban izi analizi
- Tez No: 256380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taban izi, Kontak yüzey
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Lastik taban izinin uygulanan hava basıncı ile değiştiğinin deneysel ve ansys programı ile analizinin yapılması.Bu çalışmanın amacı 195/60R15 ebatlı olan otomobil lastiğinin yere basmaalanının değişik lastik hava basınçları altında analiz edilmesidir. Çalışmalariki kısma ayrılmıştır. İlk olarak deneysel çalışma yapılmıştır. Deneyselçalışmada lastiğin üzerine gelen yük sabit tutulmuş ve hava basınçlarıdeğiştirilerek lasstiğin yere basan toplam alanı ve bir mm üzerine düşen yükhesaplanmıştır. İkinci olarak, ANSYS programı kullanarak yapılmıştır.Lastiğin ANSYS programı ile çizimleri yapılmış ve malzeme özellikleritahmini olarak tanımlanmıştır. Sabit yük ve değişik basınçlar altında lastiksimule edilerek deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foot print areas are analiysed different inflation pressure as experimental and numerical methads.The aim of this study is to investigate details of foot print analysis of195/65R15 passenger tire. Study were classified in two parts. Firstly, experimentalstudy was conducted. Total contact area were calculated under the stable load anddifferent inflation pressure. And also load calculated for per mm in experimentalstudy. Secondly, ANSYS simulation method usage. Tire components were drawn byANSYS , Physical properties and conditions were loaded to the program. After thatANSYS solution and experimental results were compared eachother.KeyWords: Footprint, Contact Area