Çeşitli örneklerdeki borun spektrofotometrk tayini
Spectrophotometric determination of boron in various samples
- Tez No: 256453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Curcumin, bor, rossosiyanin, kan serumu, spektrofotometre, Curcumine, boron, rossosiyanine, blood serum, spectrophotometer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde bor tayini için kullanılan çok sayıda yöntem vardır; atomik absorpsiyon spektrometresi (AAS), İndüktif eşleşmeli plazma- atomik emisyon spektrometresi (ICP-AES), İndüktif eşleşmeli plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS) bunlardan bazılarıdır. İndüktif eşleşmeli plazma- atomik emisyon spektrometresi (ICP-AES) veya İndüktif eşleşmeli plazma -kütle spektrometresi (ICP-MS) ile çalışmak pahalıdır, kullanılan reaktif ve çözücüler tamamen ultrasaf olmalıdır. Bu durum özellikle küçük laboratuvarlar için sorun teşkil etmektedir. Diğer taraftan, eski spektrofotometrik metotlarda genellikle diğerlerine göre daha yüksek örnek hacimlerinde çalışılmaktadır.Bu çalışmada, pahalı spektroskopik metotlara alternatif olarak optimize edilmiş spektrofotometrik curcumin metodu kullanılmıştır. Pek çok spektrofotometrik yöntem, borun spesifik bir reaktif ile renkli kompleks oluşturmasına dayanmaktadır. Bu amaçla bor tayini için en çok kullanılan spesifik reaktifler curcumin ve azometin-H dır. Bu çalışmada reaktif olarak curcumin kullanıldı çünkü curcumin- bor kompleksi azometin-H-bor kompleksine göre daha duyarlıdır ve daha az zaman almaktadır. Gözlenebilme sınırı değeri 0.5 ?g L-1 olarak bulunmuştur. Bazı iyonlar girişim (Fe3+, Al3+, NO3-, F- gibi) yapabilmektedir. Fakat bu girişimler 2-etil?1,3-hekzandiol/kloroform (%10 v/v) karışımıyla yapılan ekstraksiyon işlemi ile engellenmektedir. Ayrıca örnekteki borun zenginleştirilmesi aynı ekstraksiyon basamağında gerçekleştirilmektedir. Ortalama geri kazanma değeri %95?105 arasındadır. Geliştirilen yöntem çeşitli örneklere uygulanmıştır
Özet (Çeviri)
Nowadays, many methods are used for determination of boron; such as atomic absorption spectrometer (AAS), inductively coupled plasma- optical emition spectrometer (ICP-OES), inductively coupled plasma -mass spectrometer (ICP-MS). Working with ICP-OES or ICP-MS is an expensive experiment because of ultrapure chemicals and solvents requirement. This is the big problem especially for small laboratories. On the other hand, older spectrophotometric methods are generally require larger sample volume according to the others.In this study, instead of the expensive spectrometric methods, optimized spectrophotometric method of curcumine was used. Most spectrophotometric methods are based on obtaning a coloured complex by the reaction at a specific reactive and boron. For this porpose, specific reactives of curcumine and azomethine-H for boron are commonly used. Because the complex of curcumine ? boron is more sensitive than the complex of azomethine-H boron curcumin was used in this study olso this method is faster. Limit of detection was found as 0.5 ?g.L-1. Some ions can interfere (Fe3+, Al3+, NO3-, F- etc.), but these interferences are overcame with the extraction of boron with 2-ethyl?1,3-hegzanediol/chloroform (10% v/v) mixture. However, preconcentration of boron in samples is achieved with the same extraction step. The mean values of recoveries are 95?105%. The developed method is applied to the various samples.