Sayısal oyunlarda etkileşim tasarımının rolü
The role of interaction in digital games
  1. Tez No: 256576
  2. Yazar: SALİH AKKEMİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyun Tasarımı, Etkileşim, Etkileşim Tasarımı, Game, Game Design, Interaction, Interaction Design
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Sayısal ortamda yapılan etkileşimli çalışmaların kullanıcı açısından en kritik noktalarından biri etkileşim tasarımının kendisidir. Sayısal oyunlarda, oyuncunun oyunla verimli bir iletişimde bulunabilmesinin en önemli gereklerinden biri etkileşimin doğru tasarlanmış olmasıdır. Bu çerçeveden yola çıkılarak yapılan bu çalışmada sayısal oyunlarda etkileşim tasarımının rolü incelenmiştir.Öncelikle genel hatlarıyla oyun kavramı incelenmiş ve insanların oyuna ihtiyaçlarına değinilmiştir. Sayısal oyunların içerikleri ve tarihsel süreci araştırılmış, oyun tasarımı hakkında genel bir inceleme yapılmıştır.Çalışmanın ilerleyen aşamalarında etkileşim tasarımı kavramı irdelenmiş ve devamında etkileşim tasarımının sayısal oyun tasarımındaki karşılıkları ve uygulamaları araştırılmıştır.Çalışmanın son aşamasında internet ortamında yayınlanmak üzere bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket etkileşim tasarımı şekillerinin sayıca fazla olduğu ve yoğun olarak oyuncular arası kullanıldığı, MMOG oyun türü oyun oynayan oyuncular için hazırlanmıştır. Ankete veri elde edilebilecek şekilde doğru olarak 333 kişi katılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır.Anket analizinin ardından son olarak eldeki bulgulara göre sonuçlar çıkarılmış ve etkileşim tasarımının sayısal oyunlardaki rolü incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most critical point of interactive works in digital environments for users is interactive designs itself. In digital games, interactivity must be designed so that players can communicate with the game effectively. The role of interaction in digital games was analyzed in the light of aforementioned information.First of all, the notion of gaming and the reason why people play games were analyzed. The content and the chronology of digital games were investigated and a general examination had been made about the game design.In advancing steps of this work, interaction design and its application in the field of digital game design were examined.At the end of this work, a questionnaire was organized on the Internet. This questionnaire was prepared for the players who play mostly the MMOG games that exploits various models of interaction designs. 333 players were paricipated in this questionnaire. The obtained data was analyzed and evaluated.In conclusion the results of the questionnaire were put together with a proper research methodology.