Yapı bakımı
Building maintenance
- Tez No: 256580
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÇORAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Building maintenance, maintenance planning, building materials maintenance, maintenance management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yapılar kullanılmaya başladıkları ilk andan itibaren bozulmaya ve eskimeye başlar. Bir bebeğin doğduğu andan itibaren yaşlanmaya başlaması gibi yapının da inşası bitip kullanılmaya başlandığı andan itibaren ömrünün başladığı ve sorunların oluştuğu görülmektedir. Yapının uzun ömürlü olmasının yanı sıra kullanılabilirliğinin de önemi vardır. Bu koşulları sağlamak için yapıda düzenli bakım yapılması gerekmektedir. Tasarım aşamasında alınan kararların ve detaylandırmanın doğruluğu, detayların hatasız uygulanması, yapı bakımı için tasarım aşamasında şartname oluşturulması ve yapılan bakımın kayıtlarının tutulması, yapı sahibi ve kullanıcıların yapı bakımına önem göstermesiyle doğru ve düzenli bakımın yapılması sağlanmış olur.Bu çalışmada yapı malzemelerinde, elemanlarında ve servis sistemlerinde bazı dış tehditler sonucunda oluşabilecek bozulmalar karşısında yapılması gereken yapı bakımının planlanması aynı zamanda yapılacak bakım için bütçe ayarlanması konuları değerlendirilmiş ve bir model yapı üzerinde yapı bakımı incelenmiştir.Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümü olup konunun amacı ve araştırmanın kapsamı kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde yapı bakımını gerekli kılan tehditler araştırılmıştır. Üçüncü bölümde yapı malzemeleri, elemanları ve servis sistemlerinin bakımı araştırılmıştır. Dördüncü bölümde yapı bakımının planlanması ve yönetimi, tasarım sürecinde yapı bakımı için yapılması gerekenler ve kullanım sürecinde bakım planının oluşturulması aynı zamanda bütçenin bakıma etkisi araştırılmıştır. Beşinci bölümde bir örnek yapı üzerinde bakım işleri uygulaması anlatılmıştır. Altıncı bölüm sonuç bölümüdür.Anahtar Kelime: Yapı bakımı, yapıda bakım, bakım planlaması, yapı malzemelerinin bakımı, bakım yönetimi
Özet (Çeviri)
Structures begin to deteriorate and wear beginning from the time they are built. Just as the tendency of a new born baby to age, once a structure is built and completed, its life begins and problems emerge. Aside from a structures life span, its usability is also important. Structures require periodic maintenance to keep their regular conditions. Enabling the dwellers and property owners to give importance to building maintenance, the accuracy of decisions and detailing during the design work, the correctness during the application of details, the development of a building specification during the design work and recording the maintenance work applied, would allow a regular maintenance of a structure.The context of this case study deals with maintenance, planning and budgeting with regards to the deterioration of construction materials, elements and service systems by weathering, usage and examines it on a model structure.The thesis is made up of six chapters. The first is the introductory chapter where the purpose of the subject and research context is shortly explained. The second chapter explains the causes and threats of deterioration. Chapter three explains maintenance of building materials, elements and service systems. The fourth chapter explains building maintenance planning and management; the requirements for maintenance during structure design and at the same time the effects of budgeting to maintenance. The fifth chapter is a set example of how maintenance is applied for a building. Chapter six is the conclusion.