Yapı bakımından farklı yanıt kategorilerinden oluşan ölçek formlarının psikometrik özelliklerinin karşılaştırılması
A comparison of the psychometric properties of scale forms with different response formats in terms of structure
  1. Tez No: 949499
  2. Yazar: İPEK COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN TUĞÇE ÖZYETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yanıt kategorileri, ilkokul öğrencileri, güvenirlik, geçerlik, yanıtlama süresi, response categories, primary school students, reliability, validity, response time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı sözel ve görsel olmak üzere farklı yanıt kategorilerinden oluşan aynı ölçek formunun güvenirlik ve geçerlik bulgularını karşılaştırmak ve aynı zamanda ilgili ölçeklerin yanıtlama süreleri arasındaki farkı tartışmaktır. Bu amaç doğrultusunda Kocaeli ili İzmit ilçesinde öğrenim görmekte olan 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine Kaya ve Siyez (2010) tarafından geliştirilen“Empatik Eğilim Ölçeği”nin sözel yanıt kategorilerinden oluşan orijinal formu ve araştırmacı tarafından yanıt kategorileri görsel olarak yeniden düzenlenmiş görsel ölçek formu farklı zamanlarda uygulanmıştır. Bu araştırma nedensel karşılaştırma türünde bir araştırmadır. Yapılan bağımlı örneklemler t testi sonucunda, sözel ve görsel ölçek formlarının puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Bu fark sözel ölçek formu lehinedir. Ölçek formlarının güvenirlik katsayıları arasında istatistiksel olarak fark olup olmadığı Fisher'in Z testi ile incelenmiş ve ölçeğin alt boyutları ve tüm ölçek için z değeri, .05 anlamlılık düzeyinde karşılık gelen kritik değer olan 1.96'nın altında kalmıştır. Bu da sözel ve görsel formların güvenirlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını göstermektedir. Bununla birlikte ölçek formların geçerlik bulguları incelenmiş ve her iki formun da madde yükleri, faktör yapısı ve faktörler arası ilişkiler bakımından geçerli ve güvenilir ölçüm modelleri sunduğu görülmüştür. Sonuç olarak hem sözel hem de görsel formun iki faktörlü yapısının doğrulandığı, madde düzeyinde yeterli temsiliyetin sağlandığı ve yapı geçerliğinin yüksek olduğu söylenebilir. Son olarak tüm sınıf düzeylerinde ve tüm grupta yanıtlama süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu fark sözel ölçek formu lehinedir. Bulgulara dayalı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the reliability and validity findings of two scale forms with different response categories—verbal and visual—and to examine the differences in response times between these forms. For this purpose, the original form of the“Empathic Tendency Scale”developed by Kaya and Siyez (2010), which consists of verbal response categories, and a visual scale form with response categories redesigned by the researcher were administered at different times to 2nd, 3rd, and 4th grade students studying in İzmit, Kocaeli. This study is a causal-comparative research. The results of the paired samples t-test revealed a statistically significant difference in mean scores between the verbal and visual scale forms), in favor of the verbal scale form. Whether there was a statistically significant difference between the reliability coefficients of the scale forms was examined using Fisher's Z test. The Z values for the factors and the overall scale remained below the critical value of 1.96 at the .05 significance level, indicating that there is no statistically significant difference in the reliability of the verbal and visual forms. Additionally, the validity findings of the scale forms showed that both forms presented valid and reliable measurement models in terms of item loadings, factor structures, and inter-factor relationships. As a result, it can be stated that the two-factor structure of both the verbal and visual forms was confirmed, item-level representativeness was sufficient, and construct validity was high. Finally, a statistically significant difference in response times was found at all grade levels and in the total group, again in favor of the verbal scale form.