Tekrar ve desenlerin dağılım teorisi ve uygulamaları
Distribution theory of runs and patterns and its applications
  1. Tez No: 256764
  2. Yazar: SEVCAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrar istatistikleri, iki değerli denemeler, en uzun tekrar istatistiği, kombinatoriyel yöntem, simetrik bağımlı rasgele değişkenler, Markov bağımlı rasgele değişkenler, rekor değerler, sonlu dağılım teorisi, Run statistics, binary trials, longest run statistic, combinatorial method, exchangeable random variables, Markov dependent random variables, record values, exact distribution theory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada; farklı bağımlılık yapıları altında iki değerli rasgele dizilere dayalı olarak tanımlanan tekrar istatistiklerinin dağılım özellikleri incelenmiş ve uygulamalarından örnekler sunulmuştur.Çalışmanın asıl kısmında; iki değerli rasgele bir dizinin elemanlarının keyfi bağımlı olmaları durumunda tekrar istatistiklerinin dağılımlarına ilişkin genel ifadeler verilmiş, Markov ve simetrik bağımlılık (özel halde bağımsız ve aynı dağılımlı denemeler) yapıları altında tekrar istatistiklerinin dağılımları elde edilmiş ve sonuçlar rekor bariyer modeli, sepet (urn) modeli ve ardıl rekorlar gibi özel durumlar için örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the distributional properties of runs and patterns based on binary sequences under various dependence structures are studied and some applications are presented.In the main part of the study, some general expressions for the distributions of runs based on a sequence of arbitrarily dependent binary trials are provided and the findings are illustrated for various binary sequences including exchangeable binary trials, binary trials arising in urn models, homogeneous Markov dependent binary trials, binary trials arising in record sequences.