Termal sudan izole edilen Pseudanabaena sp. suşunun üretim koşullarının optimizasyonu
The optimisation studies of the Pseudanabaena sp. isolated from hot spring
  1. Tez No: 256801
  2. Yazar: SEDEF TAMBURACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM CONK DALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi-yeşil algler, Pseudanabaena sp, termalkaynaklar, kültür koşulları, Blue-green algae, Pseudanabaena sp, thermal springs, culture conditions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Termal sularda gelişen mikroalglerin özellikle yosun terapisi olarak kullanıldığı, ciltte nemlendirici, canlandırıcı ve besleyici etkilerinin olduğu ve sedef, egzama gibi cilt hastalıklarının rahatlatılmasında yararlı etkilerinin bulunduğu saptanmıştır. Avrupa ve Amerika'da mikroalg katkılı, cilt hastalıklarına yönelik bakım ürünlerinin ve kozmetik ürünlerinin üretimi ve kullanımı yaygın olmakla birlikte Türkiye'de böyle bir üretim bulunmamaktadır.Literatürde Pseudanabaena sp. türü ilgili yapılmış çalışmaların sayısı oldukça kısıtlı olduğundan, potansiyel kullanım alanları tam olarak bilinmemektedir. Türkiye'de Pseudanabaena sp.'nin doğal ortamında üretimi söz konusudur. Fakat, ticari bir ürün için kullanılacak mikroorganizmanın büyük çapta ve kontrollü ortam koşullarında (ışık, sıcaklık, pH, besin ortamı?) üretilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, Pseudanabaena sp.'nin doğal ortamından izole edilerek laboratuvar koşullarında üretiminin sağlanması, optimum büyüme koşullarının belirlenmesi, bu şekilde ticari üretimi için bir altyapı oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca, hakkında yeterince literatür bulunmayan Pseudanabaena sp. türü ile ilgili bilimsel bir veritabanı oluşturulması amaçlanmaktadır.Pseudanabaena sp. Denizli'deki termal bir havuzdan izole edilmiştir. Bu suş ilk aşamada, izole edildiği termal suya hazırlanan modifiye BG?11 ortamında kültüre alınmıştır. Üretime 250ml'lik erlenlerde başlayıp ölçek büyüterek 500 ml'lik erlenlere, 1L ve 2L' lik kültür şişelerinde devam edilmiştir. Üretim sırasında, kuru ağırlık analizi ve spektrofotometrik ölçümden yararlanarak Pseudanabaena sp.' nin büyüme eğrisi belirlenmiştir. Üretim aşamasında farklı ışık yoğunlukları, sıcaklıklar ve besin ortamları denenerek bu parametrelerin mikroorganizma üzerindeki etkisi incelenmiştir. Üretim sonunda ise toplam yağ miktarı, protein miktarı ve polisakkarit miktarı belirlenmiştir.Üretim denemelerinde en yüksek spesifik büyüme hızları sırasıyla; Termal BG 11 2000 lüks havalandırmalı ve ASN III 4000 lüks havalandırmalı setlerinde, 0,095 gün-1 ve 0,122 gün-1'dür. Bu setlerde üretim sonundaki kuru ağırlık miktarları ise Termal BG 11 ortamında 0,41g/L, ASN III ortamında ise kuru ağırlık miktarı 0,508g/L değerlerine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that, microalgae living in thermal springs, are especially used for alga therapy and they have moisturizing, refreshing and nourishing effects in skin, also they have beneficial effects in reassurance of skin diseases such as cutaneous disease, eczema. The production and application of microalgae containing skincare products which are used for skin diseases and cosmetic products is very common in Europe and U.S.A, but there has not been such kind of production in Turkey.Because of the fact that there have been limited number of studies about Pseudanabaena sp. in literature, its potential application areas are not known exactly. In Turkey Pseudanabaena sp. is produced in its natural habitat. However, the microorganism used for a commercial product has to be produced in large scale with controlled conditions such as light, temperature, pH, and culture media.The aim of this study is to optimise the growth of Pseudanabaena sp. by producing in laboratory conditions. By this way, preparing a substructure for commercial production is aimed. Because there is notsufficient number of literature of Pseudanabaena sp. Also in this study, obtaining a scientific database in respect to Pseudanabaena sp.is aimed.Pseudanabaena sp. is isolated from a thermal spring in Denizli. This microorganism was cultured in BG-11 medium which is prepared with thermal water. Production started in 250 ml culture flasks, and then it continued in 500ml flasks and 1L and 2L culture bottles. During the production process, growth curve of Pseudanabaena sp. was determined using dry weight analysis and spectrophotometric measurements. The experiments were set on different light intensities, temperatures and culture mediums. Thus, effects of these parameters were investigated on the growth of this organism. After production, the analyses were carried out to investigate total lipid, protein and polysaccharide amount. In cultivation sets, maksimum specific growth rates were obtained in Termal BG 11 2000 lux with aeration and ASN III 4000 lux with aeration(0,095 d-1 ve 0,122 d-1 respectively). Dry weights measured at the end of these cultivations are 0,41g/L and 0,508g/L dry weight respectively.