Çeşitli termolüminesans dozimetrelerin kinetik parametrelerinin incelenmesi
Investigation of kinetic parameters of various thermoluminescence dosimeters
- Tez No: 256870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY KARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TLD, Mg2SiO4:Tb, CaSO4:Tm, TLD, Mg2SiO4:Tb, CaSO4:Tm
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Termolüminesans dozimetrelerin (TLD) kinetik parametrelerinin belirlenmesi, dozimetrelerle çalışılan alanlarda doğru ölçümler elde edilebilmesi açısından çok önemlidirBu çalışmanın amacı, yeni geliştirilmiş Mg2SiO4:Tb ve CaSO4:Tm,Li dozimetrelerinin kinetik parametreleri ile diğer bazı özelliklerinin belirlenmesidir.Bu yüksek lisans çalışmasında kullanılan Mg2SiO4:Tb ve CaSO4:Tm,Li dozimetreleri sinterleme tekniği kullanılarak Belgrat da bulunan Vinca Enstitüsünde Prokic tarafından geliştirilmişlerdir.Bu çalışmada Mg2SiO4:Tb ve CaSO4:Tm,Li dozimetrelerin kinetik parametrelerinin ( kinetik mertebe b, tuzak derinliği E, elektronun tuzaktan kaçma olasılığını ifade eden s) ve diğer bazı özelliklerinin belirlenebilmesi için TL ışıma eğrisi şekli, çeşitli ısıtma hızı, izotermal lüminesans ve Tmaksimum-Tdurma metodları ile hassasiyet, sönümleme ve doz cevap eğrisi ölçüm yöntemleri kullanılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ışığında Mg2SiO4:Tb dozimetresinin yüksek hassasiyetinden dolayı düşük dozlardaki uygulamalar için çok uygun olduğu ve CaSO4:Tm,Li dozimetresinin çeşitli dozimetrik uygulamalarda çok kullanışlı olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination of kinetic parameters of thermoluminescence dosimeters (TLD) are of importance in order to obtain correct dose values in dose assessment studies.The aim of this study is to investigate the kinetic parameters and some dosimetric characteristics of recently produced Mg2SiO4:Tb and CaSO4:Tm,Li dosimeters.In order to determine the kinetic parameters (b kinetic order, E trap depths, s attempt to escape probability) of Mg2SiO4:Tb and CaSO4:Tm,Li dosimeters TL glow curve shape , various heating rate, isothermal luminescence decay and Tmax-Tstop methods are applied. Besides some dosimetric characteristics such as sensitivity, fading and dose response curve are investigated.The results of conducted studies show that the Mg2SiO4:Tb dosimeter has very high sensitivity which make it very valuable in low dose applications and CaSO4:Tm,Li dosimeters are also appropriate in various dosimetric applications.As a consequence of the applied methods in order to investigate the kinetic parameters it is found that the main peaks of Mg2SiO4:Tb and CaSO4:Tm,Li are very suitable for dosimetric purposes at about 200 and 160 oC, respectively.