İzmir Körfezi'nde kıyıdan yapılan amatör balıkçılık üzerine araştırma
The research on coastal amateur fishing in Izmir bay
  1. Tez No: 256891
  2. Yazar: LEYDA DIRMIKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT GURBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkçılık, Amatör Balıkçılık, Sahil Şeridi Balıkçılığı, Olta Balıkçılığı, İzmir Körfezi, Fishing, Amateur Fishing, Coastal Fishing, Fishing Line, İzmir Bay
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amatör balıkçılık; sadece spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliğidir. İzmir Körfez'i sahil şeridi boyunca çok sayıda amatör balıkçı spor etkinliğini gerçekleştirmektedir.İzmir Körfezi Foça-Karaburun hattı arası sahil şeridi amatör balıkçılığı yapan sporcularla birebir anket çalışması yapılmıştır.Yapılan çalışmada; balıkçıların sosyo-ekonomik durumları araştırılmıştır. Yakalanan türlerin yıllık av verimi, yıl içerisinde aylara göre ve gün içerisinde zamana bağlı av verimi tespit edilmiştir. Balıkçıların olta takımı tercihi, olta takımlarının kullanımı, kullanılan iğne büyüklükleri, yem kullanımı ile balıkçıların balık yakalama amacı, etkinlik süresi, avlanma sıklığı, gün içerisindeki avlanma süreleri, yer tercihi tespit edilmiştir. Avlanılan balığın besin olarak güvenilir olup olmadığı, balıkçılık ortamının güvenilir olup olmadığı, körfez temizleme çalışmalarının amatör balıkçılar üzerindeki etkisi, tüketilen balıklarla ilgili bir sağlık sorunu yaşanılıp yaşanılmadığı ilgili literatür ile desteklenerek araştırılmıştır. Balıkçıların amatör balıkçılık belgesi sahipliği durumu, balıkçıları denetleyen bir kurum kuruluş olup olmadığı araştırılmıştır.Çalışmanın amacı amatör balıkçılığa gönül vermiş her sporcu için bir ışık kaynağı olmasıdır. Sürdürülebilir ve sürekli balıkçılığın sağlanabilmesi kuşkusuz bilinçlendirilmiş amatör balıkçıların sayısının artışıyla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Amateur fishing; is a fishing activity that has no financial purpose of profit and which is done just forrelaxing and sports. Amateur fishermen do this amateur fishing activity Along the coast of İzmir Bay. Survey which done with face to face interviews has been done with the amateur fishermen who have been doing this activity along the coast between Foça-Karaburun.In this survey; amateur fishermen?s socio-economical conditions were researched. Fishing efficiency of the species which were cought was stated during the year depends on the months and also during the day depends on the time. The preference of the fishing rod and their utilization and sizes of the needles, frequency of hunting, time of fishing, location and their purpose of fishing have been stated. It is also been researched whit the support of the concerning field that if the fish which has been caught is safe to eat and if the place of fishing is convinient and the effects of the works on the amateur fishermen. It has also researched that if the fishermen have the neccesarry licence andı f there is an association which supervises them.The purpose of this work is that it is the source of light for the spotsmen who love fishing. Undoubtedly fishing will last forever with the increase of the concious fishermen.