Hollow-lifting modüller üzerine
On hollow lifting modules
- Tez No: 256934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: modules, small submodule, supplement and supplementedmodule, hollow module, lifting module, hollow-lifting module
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tezde Hollow-Lifting Modüllerin sağladığı bir takım özelliklere ve diğerbazı modüllerle iliskisine yer verilmistir.Birinci bölümde tez konusu tanıtılmıs ve konu ile ilgili yapılan çalısmalarhakkında kısa bilgi verilmistir.?kinci bölümde, tezi anlamada kolaylık sağlayacak; modül, küçük altmodül, tümleyen ve bazı özel çesitleri gibi tanımlara ve bazı özelliklere yerverilmistir.Üçüncü bölüm üç alt kısımdan olusmaktadır. Birinci kısımda Hollow(delik) modüller ve özellikleri, ikincisinde Lifting (yükseltilebilir) modüller veözellikleri incelenmistir. Üçüncü kısımda ise Hollow-Lifting modüllere yerverilmistir. Burada Bu modüllerin birbirleriyle ve bilinen diğer bazı modüller ilearalarındaki iliski incelenmistir.Anahtar Sözcükler : modül, küçük alt modül, tümleyen ve tümlenmis modül,hollow modül, lifting modül, hollow-lifting modül
Özet (Çeviri)
In this thesis some properties of Hollow-Lifting modules and their relationswith some modules are stated.In the first chapter, the subject of thesis is introduced and the informationabout works which are related with this subject is shortly given.In the second chapter, some basic definitions such as module, smallsubmodule, supplement and some special kinds of supplemented modules andvarious properties are given in order to make reading of the thesis easy.The third chapter consists of three subtitles. In the first section hollowmodule and its properties and in the second section lifting modules and itsproperties are studied.Then in the third section hollow-lifting modules arehandled.The relations between these modules and the other modules to beknown are searched.