Doğal gaz kullanımının bina içi radon düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of natural gas usage on indoor radon levels
- Tez No: 256959
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radon, doğal gaz, katıhal nükleer iz kazıma dedektörleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Radon ( Rn), U'in bozunumuyla oluşan radyoaktif bir gazdır. Toprak ve kayaçlardan sızarak atmosfere yayılır ve kapalı alanlarda birikir. Ayrıca radon yer altı sularında, petrolde ve doğal gazda önemli konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Radonun bozunumuyla Po ve Po gibi kısa ömürlü ve yüksek enerjili alfa yayan radon ürünleri oluşur. Bu ürünler tozlara ve su damlacıklarına tutunarak radyoaktif aerosoller oluşturmakta ve solunum yoluyla akciğerlere alınarak akciğer kanseri gibi önemli hastalıklara sebep olmaktadır.Bu çalışmada İzmir bölgesindeki 4 farklı semtte doğal gaz kullanılan veya kullanılmayan konutlarda bina içi radon ölçümleri yapılmıştır. Sonuçlar doğal gaz kullanımı, mevsim, semt, kat ve oda-mutfak bazında karşılaştırılmıştır. Ölçümler LR 115 tip 2 katıhal nükleer iz kazıma dedektör filmleri ile yapılmıştır. Doğal gaz kullanılan binalarda radon konsantrasyonları 3720 iz/cm -ay ile 120 iz/cm -ay arasında, kullanılmayan binalarda ise 420 iz/cm -ay ile 150 iz/cm -ay arasında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Radon ( Rn) is a radioactive gas occured in U decay series. It is emitted from soil and rocks and is accumulated indoor air. Besides, radon exists in significant concentrations in ground water, oil and natural gas. It decays into a series of short-lived daughter products, out of which Po and Po emit high energy alpha particles. They are attached dust and water droplets forming radioactive aerosols and when inhaled via breathing enter the human lungs and may lead to serious diseases like lung cancer.In this study, radon concentrations were determined in dwellings where natural gas used and not used. The results were compared on the bases of natural gas usage, season, locality, room and kitchen. Radon gas measurements were realized by using LR 115 type 2 solid state nuclear track dedectors. The values of radon concentrations in dwellings with natural gas are between 3720 iz/cm -ay and 120 iz/cm -ay and in the ones without natural gas are between 420 iz/cm -ay and 150 iz/cm -ay.