Özeleştiri
Self-criticism
  1. Tez No: 257070
  2. Yazar: ÇAĞLAR UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Özeleştiri, Eleştiri, Gelenek, Güncel, Kişisel gelişim, Self-Criticism, Criticism, Tradition, Contemporary, Individual Progress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Özeleştiri kendinizi ve kendi sanatınızı değiştirmenin ve yenilemenin en etkili ancak en sancılı yollarından biridir. Çünkü kişi kendi eksikliklerini ve hatalarını öncelikle kendinden gizleme eğilimindedir. Kendinizi özeleştirel bir incelemeye veya hayatınızı tüm yönleriyle sorgulama ve tartışmaya açık hale getirdiğinizde kendi merkezinizden uzaklaşarak kendi egonuzu tanıma ve yargılama imkânı bulursunuz. Bu yanıyla da özeleştiri kişinin kendisi ile iç hesaplaşması veya itirafı olarak tanımlanabilir.Bu tez kapsamında ve tezin Birinci Bölümünde özeleştirellik tanımlamaları, kullanımı, işlevselliği ve özeleştirelliğin eksikliğinin yol açtığı sıkıntıları ve bu bağlamda yaratım sürecine etkisi incelenmiştir.İkinci Bölüm, kişisel gelişim evrelerimdeki (Lisans, Yüksek Lisans, Sanatta Yeterlik) sanatsal çalışma örneklerine dayalı dönemsel hesaplaşmaların, görsel ve düşünsel değerlendirmelerin itirafını içermektedir.Üçüncü Bölümde kişisel gelişimimize etki eden gelenekçi, güncel resim eğilimleri, sorunları ve açmazlarına başat sanatçıların resimleri yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Burada sanatçı ve sanatçı adaylarının içinde bulundukları gelenekçi-güncel ikilemin kendi yönlerini tayin etmede nasıl bir tavır takınmaları gerektiği sorunsallaştırılmıştır. Kurumun iç işleyişinde akademisyenlerin ve öğrencilerin düşünce sistemleri, inanç kaynakları ve özgürlük anlayışlarının nasıl şekillendiğini gördük. Güncel sanatta var olma mücadelesi veren postmodern ?ben?in dönemin psikosomatik yansımalarının etkisini çalışmalarına uygun bir dönüşüme sokma çabalarına şahit olduk.Son bölüm, çalışmalarımızın düşünsel arka planının, ulaşılmaya çalışılan üretim pratiğimizin dayandığı temeller, kişisel çözüm önerileri ve bunlara dair örneklere yer verilerek sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
However self criticism may be the most effective way of transforming one?s self and one?s art , it is the most agonizing. Since, one tends to conceal one?s own shortcomings and mistakes from the self. When one brings the self under a self- critical analysis or brings his/her life into a platform of self interrogation, one ends up creeping away from the center of the self just to find him/herself getting to know the self-ego and hence judging. Thus self-criticism may be defined as self-reckoning or admitting.In the first part of the thesis we investigated different definitions, usage and functioning of self-criticism as well as the problems caused by lack of self-criticism and its effects on creativity.The second part contains confessions of reckoning as well as visual and spiritual evaluations that are derived from the art we produced during our personal development in the years of undergraduate and graduate study and also the period of proficiency.In the third part, we tried to explain with the aid of the work of dominant artists the effect of the traditional as well as contemporary tendency in art, the related problems and the dilemma on our personal development. We questioned how the dilemma between the traditional and contemporary art would help the artists and the candidates find their own direction. We observed how academists? and students? ability of conceptual thinking, sources of beliefs, and understanding of freedom shaped within the infrastructure of institutions. We witnessed the effort of postmodern `self? who is struggling to exist to transform the effects of psikosomatik reflections into a suitable form for his/her art.We wrap up in the last part by laying out the conceptual background of our work, the fundamentals of the product we are trying to attain, the personal recommendations, and relevant examples.