Akademik başarının yordayıcısı olarak yalnızlık, boyun eğici davranışlar, sosyal destek
Loneliness, submissive acts and social support as the determiners of academic success
- Tez No: 257069
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Academic Success, Loneliness, Submissive Acts, Social Support
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada yetiştirme yurdunda ve ailesiyle yaşayan öğrencilerin akademik başarıları incelenmiştir. Yalnızlık, boyun eğici davranışlar, sosyal destek değişkenlerinin akademik başarının yordayıcısı olup olmadıkları ve aynı değişkenler açısından yetiştirme yurdunda ve ailesiyle yaşayan öğrenciler arasında fark olup olmadığı incelenmiştir.Ailesiyle yaşayan öğrenciler (n=303) 2008- 2009 eğitim öğretim yılında Amasya ve Çorum illerindeki kız meslek ve endüstri meslek liselerine devam etmektedirler. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı Amasya, Çorum, Samsun ve Eskişehir'deki kız ve erkek yetiştirme yurtlarında kalan 207 öğrenci ise liseye devam etmektedir.Akademik başarı düzeyini belirlemek amacıyla öğrencilerin 2008-2009 eğitim öğretim yılı birinci dönemi not ortalamaları e-okul kayıtlarından alınmıştır. Öğrencilerin yalnızlık düzeyleri Russal, Peplau ve Cutrona (1978) tarafından geliştirilen ve Demir (1989) tarafından uyarlanan ?Ucla Yalnızlık Ölçeği? ile, boyun eğici davranışlar düzeyi Gilbert ve Allan (1994) tarafından geliştirilen ve Şahin ve Şahin (1992) tarafından uyarlanan ?Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği? ile sosyal destek düzeyleri, Yıldırım (2004) tarafından geliştirilen ?Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? ile ölçülmüştür. Araştırmada ele alınan diğer değişkenler araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? ile elde edilmiştir.Bu araştırmada verilerin analizi için SPSS 15.0 kullanılmıştır. ?Arkadaş ve öğretmen desteği?, ?yalnızlık?, ?boyun eğici davranışlar? değişkenleri ile ?akademik başarı? arasında doğrusal bir ilişki olduğu belirlendikten sonra aşamalı regresyon analiz tekniği uygulanmıştır.Araştırmanın bağımsız iki grubu arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlılığını sınamak için t testi kullanılmıştır. ?t testi? kullanılmadan varyansların homojenliklerine bakılmış ve sonuçlar açıklanmıştır.Araştırmanın bulguları şöyledir:1. Yetiştirme yurdunda yaşayan öğrencilerin akademik başarılarını ?boyun eğici davranışlar?, ?öğretmen desteği? ve ?cinsiyet? anlamlı olarak yordamaktadır.2. Ailesiyle yaşayan öğrencilerin akademik başarılarını ?cinsiyet? ve ?yalnızlık? anlamlı olarak yordamaktadır.3. Yetiştirme yurdunda ve ailesiyle yaşayan öğrencilerin akademik başarı ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmazken; arkadaş ve öğretmen desteği, yalnızlık, boyun eğici davranış puanlarının ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur.Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.Anahtar SözcüklerAkademik Başarı, Yalnızlık, Boyun Eğici Davranışlar, Sosyal Destek.
Özet (Çeviri)
In this research, the academic successes of the students that stayed at orphanages and the ones that lived with their families were analyzed. The variants of loneliness, submissive acts and social support were analyzed to show whether they were the determiners of the academic success and it was analyzed, in terms of the same variants, whether there was a difference between the students that stayed at orphanages and the ones that lived with their families.The students that lived with their families (n=303) were 9th, 10th, and 11th grade students in 2008-2009 educational term at Kız Meslek and Endüstri Meslek Liseleri in Amasya and Çorum. 207 students staying at the orphanages (all of which were connected to Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) were in high schools in Amasya, Çorum, Eskişehir, Samsun.In order to clarify the academic success of the students, the first term notes of the students in 2008-2009 educational year were received from the e-school records. The loneliness levels of the students was calculated by ?Ucla Loneliness Scale? which was developed by Russal, Peplau and Cutrana (1978) and adapted to Turkish by Demir (1989), submissive acts levels by ?Submissive Acts Scale? developed by Gilbert and Allan (1994) and adapted to Turkish by Şahin and Şahin (1992) and the social support levels by ?Perceived Social Support Scale? which was developed by Yıldırım (2004). The information about the other variants of the research was tested by ?Personal Data Form? developed by the researcher.SPSS 15.0 was used for the statistical data analysis in this research. After it was found out that there was a direct relationship between the variants ?The Support of Friend and Teacher,? ?Loneliness?, ?Submissive Acts? and ?Academic Success?, the stepwise regression analysis technique was used.In order to analyze whether the difference between the two independent groups of the research was statistically meaningful, ?t? test was used. Before using ?t test,? the homogeneity of the variances was analyzed and the results were explained.The results of the study were as follows:1. The academic success of the students at orphanages was determined meaningfully by the variants of ?submissive acts?, ?the support of teacher? and ?gender.?2. The academic success of the students that lived with their families was determined meaningfully by the variants of ?gender? and ?loneliness.?3. While the difference between the academic success notes of the students that stayed at orphanages and the ones that lived with their families was not found to be meaningful, the difference between the levels of the support of friend and teacher, loneliness and submissive acts was found to be meaningful.The results of the research were discussed in the light of literature and recommendations were made for the future researches.