Bireysel emeklilik sistemi ve bireysel emeklilik hizmeti sunan şirketlerin etkinlik analizi
Private pension system and the efficiency analysis of the private pension companies
  1. Tez No: 257219
  2. Yazar: DOĞAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi, Etkinlik, Verimlilik Veri Zarflama Analizi, Malmquist, Private Pensions, Private Pension System, The Effectiveness, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Malmquist
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Türkiye'de Bireysel emeklilik sistemi, finansal sistem içerisinde ekonomiye uzun vadeli fon sağlamak ve kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlamak için 2003 yılında faaliyete başlamıştır. Bu açıdan bireysel emeklilik sistemin etkinliği, ekonomik ve sosyal bakımdan önemlidir. Çalışmada 2006 ? 2008 yılları arasında, bireysel emeklilik sisteminde faaliyet gösteren bireysel emeklilik şirketlerinin etkinliği, ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı DEA ve Malmquist toplam faktör verimlilik endeksi ile ölçülmüştür. Şirketlerin etkinliğinin araştırılmasıyla 3 girdi (Özsermaye, emeklilik faaliyetlerinden toplam borçlar ve emek) ve 2 çıktı (Emeklilik teknik gelir ve yatırım gelirleri) değişkeni kullanılmıştır. Analiz sonucunda bireysel emeklilik şirketlerinin etkinlikleri detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Etkinsiz olan firmaların etkin olabilmeleri için politika önerilerinde bulunulmuştur. Ayrıca bu çalışmada, bireysel emeklilik sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın etkin olmasına rağmen, sektörün etkin olmadığı ve sektörün küresel mali krizden etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.Bireysel emeklilik sisteminin, hem ekonomiye fon yaratan önemli bir kaynak olması, hem de bireylerin emeklilik dönemlerinde ek gelir elde ederek refah içerisinde yaşamalarına katkı sağlaması nedeniyle, finansal sistem içerisindeki payı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Private pension system in Turkey, within the financial system and economy to ensure long-term funds to complete the public social security system have started operations in 2003, the pension system in terms of economic efficiency and social care is paramount. In the Study between 2006-2008, company pension, private pension systems operating in the event of variable returns to scale under the assumption that the input-oriented DEA and Malmquist total factor productivity index was measured. 3 inputs to increase the effectiveness of the company (shareholders' equity, total debt retirement activities and labor) and 2 outputs (technical income and investment income of retirement) variables are used. As a result of analyzing the effectiveness of private pension, companies were studied in detail. To become effective , the active policy recommendations are made for firms. Although there are lot of companies active in the pension sector, it was seen that the sector was inactive and affected by the finacial crisis.In Private pension system, the economy is a source of funding for both individuals during retirement, living in prosperity because of their contribution, should increase its share in the financial system.