Eğitim kurumlarının öğretmen ve yöneticileri arasındaki çatışma alanları üzerine bir araştırma: Kütahya örneği
Conflict areas and degrees between teachers and managers at education institutes of Kütahya city
- Tez No: 257218
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Eğitim, Okul Yönetimi, Organizasyon, Yönetim, Conflict, Education, Management, Organization, School Management
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüzde örgütler üzerinde yapılan araştırmaların büyük çoğunluğu birey odaklı araştırmalardır. Örgüt başarısının artması için kurumun bireylere verdiği değerin iyi anlaşılması gereklidir. Bireylerin performanslarını ve örgütsel bağılıklarını belirleyen en önemli etkenlerden birisi de, farklı koşul ve imkânlara sahip bireyler arasında ortaya çıkan çatışmadır.Çatışmanın pek çok nedeni olabilir. Bireyler arası farklıklar, ortak kullanım alanlarının paylaşılması, yönetimin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ve iş yükü dağılımı gibi pek çok etmen çatışmaya yol açabilir. Çatışmanın pek çok olumsuz etkileri bulunabilir. Bu nedenle çatışmaya neden olabilecek etmenlerin araştırılması, yönetim ve organizasyon alanında önem arz etmektedir.Yapılan bu araştırmada, eğitim sektöründe görev yapan öğretmenler ve yöneticiler arasındaki çatışma alanları ve dereceleri araştırılmıştır. Araştırmaya konu olan 414 öğretmen-yönetici üzerinde anket uygulaması yapılarak, öğretmenlerin olası çatışma alanları ile ilgili görüşleri alınmıştır. Anket formlarından elde edilen bilgiler SPSS 15. for Windows paket programı ile analiz edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçları temel olarak araştırmacıların bireysel farklılıklar, yönetimin görev ve sorumlulukları, ortak kullanım alanları ve iş yükü dağılımında öğretmenlerin çatışma yaşadıklarını göstermiştir. Araştırma konuları alt başlıklar halinde incelenmiş ve sonuçlar rapor edilmiştir. Araştırmada istatistik analizi için tanımlayıcı analizlerden cross-tabulation analiz yöntemi ve genel bilgilerin derlenmesinde frekans analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın kavramsal bölümü için kaynakların bir araya getirilmesinde kaynak tarama modeline başvurulmuştur. Araştırmada bir dizi önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, a large number of research on organizations are focused on individuals. In order to increase success of an organization, it must understand importance of individuals. One of the most important factor effecting performance of individuals and their organizational affiliation is conflict which is occurred between individuals having different condition and opportunities.Many reason can be said for conflict. A lot of factors as difference between individuals, performing of management its responsibilities and duties, and job weight distribution may cause conflict. Conflict may have number of unwanted effects. For this reason, research on factors causing conflict has importance in management and organization area.In this research, conflict areas and their degrees between teachers and managers working at education sector were evaluated. 414 teacher-manager subjected to survey, and their ideas about possible conflict area were gathered. Collected data was analysised at SPSS 15.0 for Windows program and results were discussed.Results of research show that teachers have conflict at areas of individual differences, responsibilities and duties of management, using of public areas, and work distribution. Research topics were examined as subtopics and results were reported. Cross-tabulation method as descriptive analysis was used for statistical analysis, and frequency analysis was used to evaluate general information. In order to gather conceptual information for first section of the research, document scanning method was used. A number of suggestions for further analysis were given at the end of research.