Pazarlama iletişiminde web sitesinin rolü ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren web sitelerinde bir uygulama
The role of web site in marketing communication and an application in web sites which have operations in technology sector
- Tez No: 257241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, İletişim, Pazarlama İletişimi, Web Sitesi, Marketing, Communication, Marketing Communications, Web Sites
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı; web sitelerinin pazarlama iletişimi elemanlarına olan etkisinin hangi yönde olduğunun belirlenmesidir. Geleneksel pazarlama iletişimi uygulamalarından ziyade günümüzün getirdiği şartlarda internet ve web sitelerinin kullanımı dikkat çekmektedir. Pazarlama iletişimi elemanlarının, web sitelerindeki öneminin belirlenmesi, bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır.Bu bağlamda birinci bölümde; tez konusunun temel kavramlarını oluşturan pazarlama, iletişim ve pazarlama iletişimi konularına kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde internet hakkında genel bilgi verilerek, internetin sağladığı hizmetlerden bahsedilmiştir. İnternetin sağladığı en önemli hizmetlerden olan web sitelerinde, pazarlama ve özellikle pazarlama iletişimi elemanlarının nasıl yer aldığı anlatılmıştır. Ayrıca web siteleri ve pazarlama iletişimi elemanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise web siteleri üzerinden satış niteliği olan, teknoloji sektöründen iki farklı firmanın web sitesinde yapılan gözlem ve görüşme çalışması sonucunda elde edilen ifade ve yorumlar yer almaktadır. Görüşme bölümünde, web sitesinde pazarlama iletişimi ile ilgili pazarlama iletişimi elemanlarını dikkate alınarak hazırlanan sorular mail yolu ile firma yetkililerine iletilmiş ve yetkililerden gelen geribildirim ile bu konudaki görüşleri alınmıştır. Yetkililerden alınan yorumlar ışığında web sitesinde pazarlama iletişimi elemanlarına yönelik olarak yapılan gözlemlerden elde edilen sonuçlar, literatür taraması yoluyla elde edilen bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır ve pazarlama iletişimi elemanlarının her birinin web sitesindeki önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine in which ways web sites affect the marketing communications staff. It is more remark able to we the internet and web sites in today?s conditions rather than traditional marketing communications practice. To define the importance of marketing communications staff on web sites is the main topic of this thesis.In the first part; marketing, communication and marketing communications which are the main concepts of the thesis are discussed briefly. In the second part; the services provided by the internet are mentioned by giving some general information and especially marketing communications staff take place on web sites which are one of the most important services of the internet. The relation between web sites and marketing communications staff is also analyzed. In the third part; some explanations and comments taken from the study of the observations and interviews on the web sites of two different companies from the technology sector which affect a sale via web sites take place. In the interview; the questions which are prepared by considering the marketing communications staff related to marketing communications on the web site are sent to the competent authorities of the companies and feedback about this subject is taken from them.By evaluating the comments of the competent authorities of the companies, results of the observations about the marketing communications staff on the web sites are interpreted by searching the literature and the importance of every one of the marketing communications staff on the web site is explained.