Suicidality in The Bell Jar
Sırça Fanus adlı eserdeki intihar eğilimi
- Tez No: 257242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sylvia Plath, Feminizm, İntihar Eğilimi, Kimlik Bunalımı, Suicidality, Sylvia Plath, Feminism, Identity Crisis
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezin temel amacı, Sylvia Plath'in ?The Bell Jar? adlı eserindeki ana karakterin intihar girişimlerinin nedenlerini, yazar ve ana karakterin benzerliklerinin eserde nasıl yansıtıldığını incelemektir.Bu tezin birinci bölümü, feminizm hareketinin gelişimi ve Amerikan toplumundaki cinsiyet farklılıkları hakkında bilgi vermiştir. Kadın haklarının eksikliği, toplumdaki çifte standartlar, cinsiyetler arasındaki farklar feminist hareketinin nedenleri olarak düşünülmüştür. Böylece, kadınların ruhsal çöküntülerinin, onları nasıl intihara sürüklediği tartışılmıştır. İntihar teması ve bu temanın kadın yazarların eserlerinde nasıl yansıtıldığı belirtilmiştir.İkinci bölümde, otobiyografi tarzındaki roman, başlığın önemi gibi tematik unsurlar incelenmiştir. Ana karakterin kimlik arayışı ve annesi ile olan ilişkisinin psikolojik sorunlarına nasıl etkide bulunduğu analiz edilmiştir.Sonuç bölümünde, ana karakterin son intihar girişiminden sonraki tedavisi, Sylvia Plath'in hayatı ile benzerlikleri verilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main interest of this thesis is to examine the reasons of suicide attempts of the protagonist and how the similarities between the author and the protagonist are reflected in Sylvia Plath?s novel, The Bell Jar.In the first part of this thesis informs the development of feminism and the gender roles in American society. Lack of rights for women, double standards of society, differences between sexes are considered as reasons of feminist movement. In this way, depression of women how lead them to suicide has been discussed. The theme of suicide and how it was used by female writers has been emphasized.In the second chapter, the thematic patterns such as an autobiographical novel, the significance of the title, the suicidality and the identity crisis have been examined. The protagonist?s search for identity , relationship with her mother how attributed to her pyschological problems have been analyzed.In the conclusion part, the treatment of the protagonist after her last suicide attempt has been discussed by giving the similarites with Sylvia Plath?s life.