Madde kullanım bozukluğu olan çocuk ve ergenlerle internet oyunu oynama bozukluğu olanların erken dönem uyumsuz şemaları ile intihar olasılıkları arasındaki ilişkinin karşılaştırılması
Comparison of suicidality risk for the children and adolescents with substance use disorder and internet gaming disorder in terms of early maladaptive childhood schemas
- Tez No: 526032
- Danışmanlar: DOÇ. GÜL KARAÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ġnternet Oyunu Oynama Bozukluğu, Madde Kullanım Bozukluğu, Erken Dönem Uyumsuz ġemalar, Ġntihar Olasılığı, Internet Gaming Disorder, Substance Use Disorder, Early Maladaptive Schemas, Suicidality Risk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Son yıllarda hem internet bağımlılığı hem de madde bağımlılığı giderek artmakta olup özellikle çocuk ve ergenler arasında oldukça yaygındır. Bildiğimiz kadarıyla literatürde, internet oyunu oynama bozukluğu (İOOB) tanısı alan çocuk ve ergenlerle madde kullanım bozukluğu (MKB) tanısı alan çocuk ve ergenlerin erken dönem uyumsuz şemaları ve intihar olasılıklarının karşılaştırıldığı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, İOOB olan çocuk ve ergenlerle MKB olan çocuk ve ergenlerin erken dönem uyumsuz şemaları ile intihar olasılıklarını karşılaştırmayı ve yarı yapılandırılmış bir görüşme çizelgesi ile psikiyatrik eş hastalanımı araştırmayı amaçlamaktadır. YÖNTEM: Araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği'ne ve ÇEMATEM polikliniğine başvuran, 14-16 yaş arasında, İOOB için DSM-5 kriterlerini karşılayan 30 ergen ile MKB için DSM-5 kriterlerini karşılayan 30 ergen alınmıştır. Psikiyatrik değerlendirme“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli”kullanılarak yapılmıştır. Ek olarak vaka ve karşılaştırma grupları ayrıntılı sosyodemografik formla, internet ve oyun oynama alışkanlıkları için İnternet Bağımlılığı Ölçeği, erken dönem uyumsuz şemaların değerlendirmesinde 10-16 Yaş Çocuk ve Ergenler İçin Erken Dönem Uyumsuz Şema Ölçekler Takımı ve intihar olasılıklarının değerlendirilmesinde İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) kullanılmıştır. BULGULAR: İOOB ve MKB olan grupta erken dönem uyumsuz şemalar karşılaştırıldığında Kusurluluk, Kuşkuculuk ve Kötüye Kullanılma, Terk Edilme ve Tutarsızlık, Başarısızlık, Yapışıklık ve Gelişmemiş Benlik, Hastalık ve Tehditlere Karşı Dayanıksızlık, Haklılık, Boyun Eğicilik ve Onay Arayıcılık şemalarından MKB olan grubun anlamlı olarak daha yüksek puanlar aldığı saptanırken iki grup arasında İntihar Olasılığı Ölçeğinden aldıkları puanlar açısından anlamlı bir fark saptanmadı. SONUÇ: Bu çalışmada intihar olasılığı ile ilişkili bulunan şemalar İOOB'de Kusurluluk/Utanma, Kuşkuculuk ve Kötüye Kullanılma, Duygusal Yoksunluk, Terk Edilme ve Tutarsızlık ve Karamsarlık ile MKB'de Kusurluluk/Utanma, Kuşkuculuk ve Kötüye Kullanılma, Duygusal Yoksunluk, Başarısızlık, Haklılık / Büyüklenmecilik, Yetersiz Özdenetim, Kendini Onaylamama ve Karamsarlıktır. İntihara yönelik müdahalelerde yukarıda bahsedilen şemaları hedef alan tedavi stratejilerinin ön planda tutulması intiharı önlemede önemli rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In the last few decades, both internet addiction and substance use disorders have become more prevalent among the children and adolescent population. According to our knowledge, there is no study available in the literature, comparing early maladaptive schemas and suicidality risk for children and adolescent case with Internet Gaming Disorder (IGD) and Substance Use Disorder (SUD). This study aimed to determine early maladaptive schemas, suicidality risk, and psychiatric comorbidities by using semi-structured interviews. METHOD: We recruited 30 patients, who met the research criteria of DSM-5 for IGD, and 30 patients with the DSM-5 diagnosis of SUD from Child and Adolescent Substance Use Outpatient Service of Mazhar Osman Psychiatry Hospital in Istanbul, Turkey. The psychiatric evaluation was performed by using Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children (KID-SADS-PL). A sociodemographic data form, Internet Addiction Scale, Early Maladaptive Schema Questionnaires Set for Children and Adolescents between the ages of 10-16 and Suicide Probability Scale (SPS)mwere performed to evaluate internet and gaming habits, early maladaptive schemas and the risk for suicidality, consecutively. RESULTS: 30 patients with the diagnosis IGD and 30 patients with SUD were recruited to the study. When compared for the maladaptive schemas of early childhood, patients with SUD have higher scores of Defectiveness/Shame, Mistrust/Abuse, Abandonment/ Instability, Failure, Enmeshment/ Undeveloped self, Vulnerability harm or illness, Entitlement/ Grandiosity, Subjugation and Approvalseeking/ Recognition-seeking schemas than those with IGD. There was no significant difference between the two groups in terms of scores of suicide probability scale. CONCLUSION: As a concequence, thiis study revealed that maladaptive Defectiveness/Shame, Mistrust/Abuse, Emotional Deprivation, Failure, Entitlement/ Grandiosity, Insufficient self-control/ Self-discipline, Self-validation and Negativity/ Pessimism schemas are statistically correlated with suicidality risk. Specific therapeutic approaches towards these schema dysfunctions might have a substantial role to reduce suicidality risk.