1845 (H. 1261) tarihli Temettü'at Defterlerine göre Hüdavendigâr Eyaleti Kütahya Kazası Armudili Nahiyesine Bağlı Sobran, Evran, Bayad, Ulu, Karacaviran, İnli Köylerinin iktisâdi ve içtimâi durumu
According To The 1845 (H.1261) Book Temettü'at Hüdavendigar Kütahya Province Due To Accident Township Armudili Shape, Sobran, Evran, Bayad, Ulu, Karacaviran, Inli Economic And Social Status Of Village
  1. Tez No: 257252
  2. Yazar: MUSTAFA BALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Armudili, Gelirler, Kütahya, Reform, Vergiler, Armudili, Incomes, Kütahya, Reform, Taxes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Tanzimat'ın ilanıyla birlikte Osmanlı vergi sistemi yeni bir döneme girerek herkesten gücü oranında ödeyecekleri temettü` vergisi usulü getirilmiştir. Bu vergilerin kaydedildiği defterlere temettü`at defterleri denmiştir.Osmanlı'nın 19. yy. sosyo-ekonomisi hakkında önemli verilere sahip temettü`at defterleri günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunmaktadır. Temett`at defterlerinin tasnif çalışmaları 1988'de tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Bu defter kayıtları; vergi alınan topraklar, hayvan, sanat ve meslek gelirleri, kira gelirlerinden oluşmaktadır. Defter kayıtlarında dönemin nüfusu, iktisadi-ticari durumu, arazi yapısı ve zirai üretimi, hayvancılık faaliyetleri, sosyal yapılar gibi pek çok konuda veriler elde etmek mümkün.Yüksek lisans tez çalışması olarak bu defterlerden, Kütahya sancağına tabi Armudili kazasına bağlı aşağıdaki köylerin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır.ML.VRD.TMT. 8598 Sobran KöyüML.VRD.TMT. 8599 Evran KöyüML.VRD.TMT. 8600 Bayad KöyüML.VRD.TMT. 8601 Ulu köyüML.VRD.TMT. 8602 Karacaviran KöyüML.VRD.TMT. 8603 İnli Köyü
Özet (Çeviri)
Dividend tax type which demands citizens to pay tax according to their economical power states was put into force while Ottoman tax system was beginning a new period with declaration of Reform. The notebooks in which these taxes were recorded were called dividend register.The dividend registers which have important data about the socio-economical state of 19th century period Ottoman are now in Prime Ministry Ottoman Achieve. The classification works of the dividend registers were completed in 1988 and they were put in service. These registers include taxed lands, animals, art and occupational incomes and rent incomes. It is possible to get information about variety of topics such as the population, economical and commercial state, lay and agricultural production, animal husbandry and social structuresAs a post graduate study, the transcription and evaluation of the villages of Armudili in Kütahya County were made from these registers.ML.VRD.TMT. 8598 Sobran VillageML.VRD.TMT. 8599 Evran VillageML.VRD.TMT. 8600 Bayad VillageML.VRD.TMT. 8601 Ulu VillageML.VRD.TMT. 8602 Karacaviran VillageML.VRD.TMT. 8603 İnli Village