Wellness turizminde sürdürülebilirlik uygulamalarının tespitine yönelik nitel bir araştırma ve bir model önerisi: Afyon ili örneği
A qualitative research for sustainability applications in wellness tourism and a model proposal: Afyon province case study
- Tez No: 257257
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Wellness Turizmi, Sağlık Turizmi, Sustainability, Sustainable Tourism, Wellness Tourism, Health Tourism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Tüm dünyada her geçen gün önem kazanan ?Sürdürülebilirlik? kavramı, kalkınmanın olduğu bölgelerde olumsuz etkilerin artması neticesinde geliştirilmiştir. Bu kavram, kalkınmanın ekonomik etkilerinin yanı sıra çevresel ve sosyal etkilerinin de dikkate alınmasını içermektedir. Bu çalışmada sürdürülebilirlik kavramı açıklanmakta, bu kavramın geçmişi ve turizm sektörü ile ilişkisine değinilmekte, sürdürülebilir wellness turizminin esasları ortaya konularak Afyon iline dönük sürdürülebilir wellness otelleri modeli önerilmektedir. Sonrasında wellness otelleri alanında gelecekteki trendler ve pazar gelişimi konusu ilgili somut öneriler geliştirilmektedir.Kıyı turizminde son 20 yılda ortaya çıkan çevresel ve sosyal problemler, eğer gerekli tedbirler alınmazsa, turizmin çeşitlendirilmesi süreci içinde alternatif turizm alanlarında da ortaya çıkabilecektir. Bu çalışmada görüleceği gibi sağlık ve termal turizm konusunda henüz gelişme içinde olan ve önümüzdeki dönemde hızla kapasitesi artacak olan Afyon ilinin muhtemel sürdürülebilirlik sorunları ortaya çıkmadan wellness turizmi açısından değerlendirilmesinde, oteller düzeyinde sürdürülebilirlik uygulamaları için kriterlerin belirlenmesinin gerekliliği ortadadır. Bu kriterlerin belirlenmesi ile halen kurulu ya da ileride kurulması planlanan wellness işletmelerine dönük önerilerin ve bir uygulama modelinin geliştirilmesi mümkün olabilecektir. Bu sayede Afyon ilindeki wellness otellerinin faaliyetlerinin daha sürdürülebilir olması için etkin bir uygulama aracı elde edilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Sustainability? concept, which is becoming more important day by day all over the world, was developed as a result of the increasing number of adverse effects in the developing areas. This concept requires to take environmental and social impact of development into the consideration as well as economic impact. This study describes the concept of sustainability, addresses the history of the concept and its relationship with the tourism sector, and introduces the principles of sustainable wellness tourism with a sustainable wellness hotels model proposal for Afyon province. After that, concrete proposals regarding the future trends and market development in the field of wellness tourism will be submitted.Environmental and social problems arising in the last 20 years in coastal tourism will become evident in the areas of alternative tourism during the diversification of tourism, if necessary measures are not taken. In this study, it can be seen that it is necessary to identify the criteria for sustainable management at hotels-level before potential sustainability problems appear in Afyon Province, which is under development in health and thermal tourism areas and having the expected increasing capacity in the coming period. With the determination of these criteria, it will be possible to develop new proposals and implementation model regarding wellness establishments which are currently installed or planned to be set up in the future. In this way, an effective tool will be obtained which enables the operations of Afyon wellness hotels in more sustainable way.