Ekoturizm kapsamında tarım turizminin wellness yönünden incelenmesi: Gazipaşa örneği
An examination of agrotourism from a wellness perspective within the scope of ecotourism: The case of Gazipaşa
  1. Tez No: 965161
  2. Yazar: CAHİDE ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AYDIN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Turizmi, Ekoturizm, Sürdürülebilirlik, Wellness, Gazipaşa, Agricultural Tourism, Ecotourism, Sustainability, Wellness, Gazipaşa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Jeopolitik konumu, iklimi, tarihî ve kültürel birikimi, bitki örtüsü, doğal güzellikleri ve ekolojik çeşitliliği ile Türkiye; ekoturizm açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır. Kitle turizmine alternatif olarak gelişen ekoturizm faaliyetleri, çevreye duyarlılık ve yerel kalkınmayı ön plana çıkaran yapısıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda dikkat çekmektedir. Tarım ve turizm sektörlerinin sentezinden oluşan tarım turizmi (agroturizm), alternatif turizm faaliyet kolları arasında yer almaktadır. Agroturizm; insanların kent yaşamından uzaklaşıp, çiftlik veya yerel tesislerde konaklayarak ya da günübirlik turlarla, tarımsal üretim süreçlerini deneyimleme, yöresel ve organik ürünlerden yararlanma imkanlarıyla yerel toplulukların kalkınmasına yardımcı, doğaya ve çevreye saygılı, sürdürülebilir bir ekoturizm koludur. Doğaya ve organik ürünlere duyulan ilginin artmasıyla, tarım turizmi giderek daha popüler hale gelmektedir. Son yıllarda giderek önem kazanan wellness kavramı da içerdiği doğal ve sağlıklı beslenme, sürdürülebilir yaşam ve stres yönetimi gibi unsurlar, tarım turizminin sunduğu deneyimlerle büyük ölçüde örtüşmekte ve bu iki kavramın birbirleriyle entegre edilebilir olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de ekoturizm kapsamındaki tarım turizmi wellness yönünden ele alınmakta ve örnek alan olarak Antalya ilinin Gazipaşa ilçesi incelenmektedir. Tarımsal üretim kapasitesi, doğal güzellikleri ve kırsal yapısıyla Gazipaşa, bu turizm türünün gelişimi açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Çalışmada, kaynak taraması yöntemiyle dünyadaki ve Türkiye'deki tarım turizmi uygulamaları incelenmiş, nitel araştırma yöntemiyle de Gazipaşa ilçesi özelinde mevcut potansiyel analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, tarım turizminin kırsal kalkınmayı destekleyici, çevreyle ve wellness kavramıyla uyumlu bir turizm modeli olarak geliştirilebileceğini göstermektedir. Çalışma ile Gazipaşa'da wellness ile uyumlu tarım turizmi potansiyelinin gelişebilmesi için bir perspektif oluşturulmuş ve öneriler sunulmuştur. Uygulamalarının sürdürülebilirliği ve ekonomik katkısı açısından daha geniş kapsamlı saha araştırmalarına ve projelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Türkiye, its strategic geopolitical location, diverse climate, rich historical and cultural heritage, and ecological richness, holds significant potential for the development of ecotourism. Among the alternative tourism models gaining prominence, agrotourism emerging from the integration of agriculture and tourism offers a sustainable and locally beneficial approach. It enables visitors to engage in agricultural activities, experience rural life, and access organic and traditional products. In recent years, increasing interest in healthy living and nature-based experiences has also brought the concept of wellness to the forefront. With its focus on natural nutrition, sustainability and stress reduction, wellness shows a strong conceptual and practical overlap with agrotourism. This study investigates the relationship between agrotourism and wellness within the context of ecotourism in Türkiye. The district of Gazipaşa in Antalya Province is selected as a case study due to its agricultural capacity, natural landscapes, and rural character. The research is based on literature review and qualitative methods, including field observations and stakeholder evaluations, to assess the current potential of wellness-oriented agrotourism in the region. The findings indicate that agrotourism, when integrated with wellness principles, can serve as a sustainable tourism model that supports rural development, promotes ecological awareness, and enhances the well-being of both visitors and local communities. The study provides a framework for the development of such tourism practices in Gazipaşa and underlines the need for broader field studies and strategic projects to ensure long-term sustainability and economic contribution.