Kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki üzerine bir uygulama
An appilication over relation between corporate social responsibility and organizational citizenship behaviour
  1. Tez No: 257258
  2. Yazar: YELİZ İMAN ÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Corporate Social Responsibility, Social Responsibility, Oraganizational Citizenship Behaviour
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, hızla çoğalan işletmeler için üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Çünkü işletmeler insan ihtiyacına cevap verebilmek için üretim yapmakta bunun için doğal kaynakları azaltmakta ve ortaya çıkan atıkları ile çevreyi kirletmektedir. Bireylerin artık daha bilinçli olması, kaynakların ve doğal çevrenin gelecek nesillere kalabilmesi için kurumların daha sorumluluk sahibi olması gerektiği konusunda kurumları zorlamaktadır. Bunun sonucunda kurumlar sosyal sorumluluk projelerine önem göstererek paydaşların işletmeleri tercih etme oranlarını artırmaktadır.Kurumsal sosyal sorumluluğa bağlı olarak kurumların paydaşlarından biri olan çalışanlarına karşı olan sorumlulukları da örgütsel vatandaşlık davranışı kavramını gündeme getirmektedir. Kurumların başarısı çalışanların vatandaşlık davranışı göstermesi neticesinde daha da artmaktadır. Çalışanlar kurumun başarısını artırırken bazen örgütsel vatandaşlık davranışını, örgütsel yapıya aktif bir şekilde katkı sağlama bazen de örgütsel yapıya zarar verecek davranışlardan kaçınma yoluyla gösterir.Bu çalışma kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi açıklamak için hazırlanmıştır. Birinci bölümde kurumsal sosyal sorumluluk kavramının içeriği, gelişimi ve alanları incelenmiştir. İkinci bölümde örgütsel vatandaşlık kavramının içeriği türleri ve düzeyleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki üzerine hazırlanan anketin uygulanması, analizi ve sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The term ?corporate social responsibility? has turned out to be a subject to be emphasized for rapidly growing enterprises. Enterprises are manufacturing to respond to needs of man; for that reason these enterprises are reducing natural resources and polluting the environment with waste. Individuals? being more conscious is forcing corporations to take more responsibility concerning remaning resources and natural environment to next generations. As a result; corporations are raising shareholder?s preferance rate of enterprises by giving importance to corporate social responsibility projects.Related to corporate social responsibility; corporations? responsibilities towards their employees; one of their shareholders; also bring the term ?organizational citizenship behaviour? to the agenda. Corporations? success increases as a result of employees? showing organizational citizenship behaviour. Meanwhile employees increases corporation?s success, they show organizational behaviour by giving direct contribution to organizational structure or by avoiding behaviours which can damage organizational structure.This study has been prepared to reveal relationship between corporate social responsibility and organizational citizenship behaviour. In the first part ; content, development and areas of corporate social responsibility were examined. In the second part; types and levels of the term ?organizational citizenship? were viewed. As for the third part; a survey?s; which was laid out concerning the relationship between corporate social responsibility and organizational citizenship behaviour; application, analysis and results take place.