Uluslararası sermaye hareketleri doğrudan yabancı sermaye yatırımları'nın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye uygulaması
International capital movements foreign direct investments on economic growth effect: Turkey application
  1. Tez No: 257259
  2. Yazar: SERKAN KILIĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sermaye Hareketleri, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Ekonomik Büyüme, International Capital Movements, Foreıgn Dırect Investments, Economic Growth
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Küreselleşmenin hızla yaygınlaştığı 1990'lı yıllardan sonra, sermaye hareketleri dünya ekonomisinin en önemli olgularından biri haline gelmiştir. Birçok ülke de yaşanan liberalizasyon süreçleri, sermaye akımlarını mal ve hizmet ticaretinin çok ötesinde farklı bir boyuta taşımıştır.Bu gelişmeler sermaye akımlarının, ülke ekonomilerinde yarattığı hem olumlu katkılara hem de olumsuz etkilerine yönelik tartışmaların artmasına neden olmuştur. Özellikle de 1990'lı yıllarla beraber korumacı ekonomi politikaları izleyen gelişmekte olan ülkeler özelde ise Türkiye, dışa açılım sağlamış ve bu ülkelere giden sermaye akımları ağırlıklı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımları şeklinde olmuştur.Bu çalışmada, 1981?2007 yılları arasındaki veriler kullanılarak Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile Türkiye de ki ekonomik büyüme ve ekonomik büyümenin kaynakları arasındaki ilişki incelendi. Bu yapılırken uluslar arası sermaye hareketleri ve ekonomik büyümeye dair literatüre uygun teorik bir alt yapı oluşturuldu.Analiz kısmında; Başlangıçta parametrelerin yıllara göre değişim grafiklerine bakıldı daha sonra, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının etkilediği değişkenler olarak; ekonomik büyüme, tasarruf, yatırım, istihdam ve teknoloji ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişki incelendi. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile ilgili değişkenler (tasarruf, istihdam) arasında uygulanan regresyon analizi sonucunda ortaya çıkan sonuçlar yorumlandı.
Özet (Çeviri)
Widespread in the 1990s after the rapid globalization of capital movements one of the world economy has become the most important cases. Many countries of migration processes of liberalization, capital flows and trade of goods and services to a different dimension has carried well beyond.Of these developments, capital flows, in the national economy has created both positive and negative effects for contributions has led to increased discussions. Especially in the 1990s along with protectionist economic policies following the development countries in particular Turkey, to opening to the outside and going to these countries is mainly capital flows of foreign direct invesrment has been in the form.In this study, using data between the years 1981-2007 came to Turkey with foreign direct investment and economic growth in Turkey that the relationship between economic growth sources were examined. This is being done international capital movement and economic growth according to the theoretical literature on infrastructure has been created.Analysis of the Initial year, according to the change in the parameters were measured again after graphics, foreign direct investment as the variables that affect Economic Growth, saving, investment, employment and the relationship between technology foreıgn dırect ınvestments were examined. Variables related to foreign direct investment (savings, employment) between the applied regression analysis and the result was interpreted as a result.