İlköğretim müfettişlerinin görevlerini yerine getirirken karşılaştığı sorunlar (Kahramanmaraş ili örneği)
Primary duties of inspectors of the problems encountered (Kahramanmaraş province example)
  1. Tez No: 257335
  2. Yazar: HASAN BASRİ ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim müfettişi, görev, sorun, Primary school inspector, duty, problem
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma; ilköğretim müfettişlerinin görevlerini yaparken karşılaşmış olduğu sorunların saptanması, analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin getirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma nitel araştırma niteliğinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş ilinde görevli 56 ilköğretim müfettişi ve yetkili kılınan müfettiş yardımcısı oluşturmaktadır. Evrenden, bir ilköğretim müfettişleri başkan yardımcısı, on iki ilköğretim müfettişi ve iki yetkili kılınmış ilköğretim müfettiş yardımcısı çalışma grubu olarak belirlenmiştir.Bu araştırmada veriler; ilköğretim müfettişlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formuyla edinilmiştir. Yüz yüze görüşme ile toplanan veriler; notlar alınarak düz yazıya geçirilmiş, kodlanarak numaralandırılmış, betimsel istatistik yapılmış ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir.Araştırmada ilköğretim müfettişleri görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları sorun olarak en çok, süre yetersizliği ve ulaşım zorluğu olarak göstermişlerdir. Bunlarla birlikte; soruşturmalara müdahale edilmesi, rehberlik çalışmalarında öğretmenlerin isteksiz olması, teftişi yapılan yöneticilerin yetersiz olması, teftişe ve müfettişlere olumsuz tutumların bulunması, özel öğretim kurumları mevzuatının farklı olması, araştırma görevine yeterince önemin verilmemesi ve görev alanları dışında angarya görevlerin verilmesi ilköğretim müfettişlerinin görevlerin yerine getirirken sık karşılaştıkları sorunlar olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Primary school inspectors meet many problems during their duty times. This research was done to determine, analyse the problems and to find solutions these problems.The research was done as qualititive one and formed a test group fort his research. In this group there were 56 inspectors and an administrator assistant who are dutied in Kahramanmaraş. From this group 1 primary school inspectors assistant, 12 primary school inspectors, 2 autorized primary school inspector assistances were determined as samples.In this research datas werwe gotten by the half forming method interviewing. Also the datas were gotten by the way of face to face interviewing. These datas were prosed as notes; these notes coded and numbered, described statistically. In the finally evaluated with content analyse.In the research, during their duty time primary school inspectors met; time inadequacy problems and transpottation difficulties. In addition these interfering with investigations. Teachers unwillingness on guidness studies, administrators inadequency of who investigated and their negative behaviours to inspectors, private schools laws and rule differency, giving not enough attention research studies, giving fatique duties apart from necessary duties are thought as main problems of inspectory job. Most of inspectors often meet main problems.