İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin estetik yaratımlarında internet olgusu
The fact of internet in the aesthetic designing of the elementary education second degree students
  1. Tez No: 257421
  2. Yazar: ÇETİN ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet kafe, İnternet kullanımı, Chat, E-mail, Estetik, Sanat, İnternet oyunları, Internet, Internet cafe, the use of internet, chat, e-mail, aesthetic, art, internet games
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnternet, geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran ve tarihsel açıdan tarım ve sanayi devrimlerinden sonra ortaya çıkan üçüncü büyük devrim olarak dikkat çekmektedir. Bu büyük devrim ülkemizde de kısa sürede yer edinmiş ve toplumumuza siyasi, ekonomik ve kültürel bir alan olarak yayılmıştır. Özellikle, nüfusun büyük bir bölümünün internetle büyüdüğü, belirli bir yaştan sonra internet yayınlarıyla daha fazla ilişkili olduğu dikkatlerden kaçmayacak bir konuma gelmiştir.Bu araştırmada ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin estetik yaratımlarında bir dışavurum aracı olan resimlerden yararlanılarak internetten etkilenme durumları incelenmiştir.Araştırmada, anket metodu, görüşme formları ve uzman görüşüne sunulan uygulama çalışmaları kullanılmıştır.Üç gruba bölümlenen öğrenci gruplarına uygulanan anketler; üç farklı konuda uygulanan resim çalışmaları ve internet kafe sahiplerine uygulanan görüşme formları incelenip karşılaştırılarak sonuca ulaşılmıştır.Bu araştırma, aileler, öğrenciler ve toplumu oluşturan bütün bireylerin internetin zararları ve faydaları yönünde bilgilendirilmesinin önemini belirtmekle birlikte, sanatın da bireyin duygularının dışavurumunu sağlayan bir olgu olduğunu vurgulamıştır.Araştırma uygulamalarında internet kafelerde kontrolsüz biçimde internet sayfalarına ulaşan çocukların resimlerinde çocuksu imgelemden uzaklaşarak yetişkin eğilim ve davranışlarını yansıtan yaklaşımla resimlerini oluşturdukları gözlenmiştir. İnternetin çocuğun yaratıcılık gelişimine katkılarına ilişkin bulgulara da rastlanmış olmakla birlikte, tez çalışması bir durum analizi olarak zararlı olguların da sunumunu sorumlulukları arasında kabul etmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet draws attention as a third major revolution which comes into being after the industrial and goricultural revolution historically and which marks the recent century. This major revolution has also taken its place in a very short time in our country and spread to our country as a political, economical and cultural field. It has been in a remarkable candition that a considerable part of the population grows up with the internet and that they are related with the publication of the internet after a specific age.In this research, the influence of internet taking advantage of the photos which is a means of expressioning in the aesthetic designing of the elementary education second degree students is investigated.In the research, the method of survey, interview forms and application studies offered to the vision of the specialist are used.The surveys applied to the student groups separated into three groups; it is reached in a conclusion by investigation and comparing the art studies applied in three different subjects and the interview forms applied to the internet cafe owners.This research, in conjunction with expressing the significance of giving information about the internet?s advantages and disadvantages to the families, the students and every individual of the society, it has also emphasized that art is a fact which provides individual?s emotions express.In the application of the research, at the drawings of the children who Access the internet pages in an unchecked way at the internet cafes, it is observed that the children move away from the childish image and that they form their drawings with an adulthood aptitude and behavioural approach.In conjuction writh the discoveries related to the contribution of the development of the children?s . creativity is coincided, the thesis study regard the presentation of the hormful facts as a state analysis as its duty.