Tutiname (metin ve inceleme) (1b-88a)
Tutinameh (tales of a parrot) (text and research) (1b-88a)
  1. Tez No: 257474
  2. Yazar: HÜLYA KESLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. FATİH ÜLKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Divan Şiiri, Hikaye, Mensur Hikaye, Çerçeve Hikaye, Classical Turkish Literature, Ottoman Poetry, Story, Prose Story, Frame Story
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Klasik Türk Edebiyatı'nda, yüzyıllarca devam eden birikime sahip olan divan şiiri hakkındaki araştırmalarda daha çok, metin çevirileri göze çarpmaktadır. Bu noktada Klasik Türk Edebiyatı sahasında tür incelemelerinin önemi artmaktadır. Modern teorilerden de yararlanan mensur hikaye türü ise, söz konusu bu incelemelerin önemli örneklerindendir.Bu çalışma Klasik Türk Edebiyatı araştırmalarında üzerinde durulması gereken mensur hikayeler üzerinedir. Çalışmada ilk olarak hikaye etme geleneği ve hikaye sözcüğünün kısa bir tarihçesi sunulmuştur. Daha sonra bu türün modern tekniklerini de içeren Tutiname adlı eser hakkında bilgi verilmiş; eserin içinde barındırdığı hikayeler yapı, konu, kişi kadrosu, mekan, zaman ve üslup açısından incelenmiştir.İncelememizde, Millet Kütüphanesi Ali Emîrî RM 168 numarada kayıtlı olan yazma nüsha esas alınmıştır. Tezimiz, eserin ilk 88 varağını içermektedir.Çalışmamızın sonucunda mensur hikayenin önemli örneklerinden biri olan bu eserin ışığında çerçeve hikaye yapısının özelliklerini de gördük. Bununla birlikte Klasik Türk Edebiyatında bu türün realist unsurları, sıradan olayları, iç çatışma ve iç monolog gibi modern yöntemleri ve masal formatında anlatıları bir arada çevreleyen çok geniş bir platform olduğuna da tanık olduk.
Özet (Çeviri)
For centuries the researches on Ottoman poetry are mostly limited to text translations in Classical Turkish Literature. At this point the importance of genre reviews is becoming more important in Classical Turkish Literature field. Prose story genre which benefits modern theories as well is one of the most important examples of this kind of reviews.This study is on prose stories that have to be emphasized in Classical Turkish Literature researches. Firstly a brief history of story and storytelling tradition is presented in this study. Secondly information on the ?Tutinameh? which includes modern techniques of this genre is given and the stories it covers analyzed through structure, subject, cast, time, space and wording.Our research is based on the edition registered as Millet Kütüphanesi Ali Emîrî RM 168. Our thesis includes the first 88 sheets of is work.At the end of our study in the light of this work of art which is one of the most important examples of prose story genre we observe the properties of frame story structure. Along with it we witness that this genre is a broad platform presenting modern methods such as realist factors, common events, inner conflict and interior monologue and also story style narrations all together in Classical Turkish Literature.