Suça yönelen ergenlerin risk alma davranışlarının yordanması
The prediction of risk taking behavior of adolescents with juvenile delinquency
  1. Tez No: 257481
  2. Yazar: PINAR AKDEMİR GANDUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ÖZEKE KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suça yönelen ergenler, denetimli serbestlik tedbiri, risk alma davranışı, çok boyutlu algılanan sosyal destek, akran ilişkileri, Juvenile delinquents, probation service, risk taking behavior, multi dimension perceived social support, peer relationship
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma, denetimli serbestlik tedbiri altında olan suça yönelen ergenlerin, risk alma davranışlarını yordayan çeşitli değişkenlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada veri toplama araçları olarak Ergenlerde Risk Alma Davranışı Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Akran İlişkileri Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini İzmir ili ve bu ile bağlı olan Karşıyaka ve Bergama ilçelerindeki Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinde tedbir altında bulunan, 198'i erkek ve 4'ü kız olmak üzere, toplam 202 suça yönelen ergen oluşturmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS, Statistical Package for the Social Sciences) 13.0 ile çözümlenmiştir.Çok boyutlu algılanan sosyal desteğin, akran ilişkilerinin ve Kişisel Bilgi Formu içerisinde yer alan bazı değişkenlerin, denetimli serbestlik tedbiri altındaki suça yönelen ergenlerin risk alma davranışı düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde, akran ilişkilerindeki sadakat, arkadaş çevresinde sabıkalı birinin oluşu, ailede uyuşturucu madde kullanımı ve aile içinde fiziksel şiddet görme değişkenlerinin suça yönelen ergenlerin risk alma davranışlarının anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Analize giren bu dört değişkenin, suça yönelen ergenlerin risk alma davranışı puanlarındaki toplam varyansın % 38.3' ünü açıkladığı saptanmıştır. Bu bulgular literatürde yer alan diğer araştırmaların sonuçları doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate different variables having the possibility to predict the risk taking behaviors of adolescents who are under the care of The Juvenile and Youth Probation Service .In this study, to collect data, four instruments were used: Risk Taking Behavior Scale in Adolescents, Multi Dimension Perceived Social Support Scale, Peer Relationship Scale, and a Personal Information Form, prepared by the researcher, aiming to collect socio-economic data.The sample of the research was selected from the departments responsible from Probation and Help Services operating under The Ministry of Justice Directorate General of the Prison and Detention Houses. The sample contains 202 adolescents who showed criminal behaviors and under the care of The Branch Directorates of Probation and Help Services located in the city of Izmir and its districts, Karşıyaka and Bergama.198 of them were male subjects and 4 were female. The Statistical Package for Social Sciences version 13.0 was used to analyze the data collected on this research.To investigate the power of the relationship between multi dimension perceived social support, peer relationships, personal information and the level of risk taking on adolescents under probation; the Multiple Regression Analysis was used.The study showed that; faith in peer relationships, having an old offender in the entourage, drug use and physical violence on the family were found as significant predictors of risk taking behaviors of adolescents who showed criminal behavior. These findings were discussed in the light of the other study?s results found on the empirical literature.