Bilsem öğretmenlerinin program geliştirme ihtiyaçlarına ilişkin geliştirilen programın etkililiği
The effectiveness of the in-service training program developed on the basis of the needs of the teachers of science and art centers in the area of curriculum development
- Tez No: 257616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESED YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gifted Children, Teachers of Gifted Children, Teacher Education, In-service Training
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, Bilim ve Sanat Merkezlerinde üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin program geliştirme ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik hazırlanan ve uygulanan hizmet içi eğitim programının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin (n=173) program geliştirmeye yönelik hizmet içi eğitim ihtiyaçları ihtiyaç analizi anketi kullanılarak belirlenmiştir. İhtiyaç analizi anketinden elde edilen verilere dayalı olarak, öğretmenlerin program geliştirme konusunda kendilerini yeterli düzeyde gördükleri belirlenmiştir.Araştırmanın ikinci aşamasında Ankara Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan öğretmenlerin (n=12) program geliştirme yeterliklerine yönelik gözlemler yapılmış, öğretmenlerle görüşmeler gerçekleştirilmiş, öğretmenlere program geliştirme erişi testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere dayalı olarak, öğretmenlerin program geliştirme konusunda yeterli düzeyde olmadıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin program geliştirmeye yönelik bilgi ve uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla hizmet içi öğretim programı hazırlanmış ve hazırlanan program deney grubu öğretmenlerine uygulanmıştır. Programın uygulaması iki haftalık sürede gerçekleştirilmiştir.Programın uygulanmasından sonra öğretim programının değerlendirilmesi yapılmıştır. Program öncesi ve sonrasında uygulanan erişi testi sonuçlarına göre, uygulama öğretmenlerinin ön test ve son test puan ortalamaları arasında son test lehine anlamlı düzeyde fark olduğu belirlenmiştir. Öğretim programının değerlendirilmesine yönelik öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre, öğretmenlere verilen bu eğitimin oldukça yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim programının öncesinde ve sonrasında yapılan gözlem sonuçları, öğretmenlerin program geliştirme konusundaki bilgi ve uygulamalarının bu hizmet içi eğitim çalışmasına dayalı olarak daha etkili düzeye ulaştığı sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar SözcüklerÜstün Yetenekliler, Üstün Yeteneklilerin Öğretmenleri, Öğretmen Eğitimi, Hizmet içi Eğitim
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the curricular needs of the teachers who work with gifted children in Science and Art Centers and to assess the effectiveness of the in-service training program developed and implemented in line with those needs.The study was carried out in two stages. The first stage required a descriptive design to be employed and the in-service training needs of the teachers (n=173) were identified using a needs analysis questionnaire. The data obtained from the questionnaires revealed that teachers considered themselves adequate in the area of curriculum development.An experimental design was employed during the second stage of the study. Firstly, interviews and observations focusing on teachers? competencies regarding curriculum development was carried out. During this stage an achievement test was also administered to the teachers. The data obtained supported that the teachers lacked the necessary competencies in the field of curriculum development. Therefore an in-service training program focusing on the knowledge and skills required for curriculum development was designed and implemented with the experimental group. The implementation lasted two weeks.Program evaluation was conducted following the implementation of the program. An achievement test was administered and significant difference was observed between the pre-test and post-test scores of the teachers in the experimental group. The data obtained from the interviews revealed that the teachers found the in-service training useful. Observations carried out before and after the implementation of the program also exhibited a considerable improvement in the knowledge and skills of the teachers in the area of curriculum development.