Dış politikaya etken olarak ekonomi politikaları: 1923?1939 yılları arası Türkiye'nin deneyimleri
Economic policies as factor of foreign policies: Expriences of Turkey between the years
  1. Tez No: 257624
  2. Yazar: EVRİM BASAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRKAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devletçilik, kalkınma, sanayileşme, bağımlılık, Statism, development, industrialization, dependency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin 1923?1938 yılları arası, Atatürk Dönemi ekonomik yapısı ve dış politikasının analizi örnek model seçilerek; bir ülkenin dış politikasının belirlemesinde, ekonominin etkisi, öncelikli yeri araştırılmaya çalışılmıştır.İlk bölümde uluslararası ilişkiler kavramına ve kavramın nasıl doğduğuna değinilmiştir.İkinci bölümde uluslararası ilişkiler kuramlarında uluslararası politik ekonomi yaklaşımı ele alınmıştır.Üçüncü bölümde uluslararası ilişkiler, dış politika ve uluslararası ilişkilerde ekonomi ele alındıktan sonra, dış politika araçları ve dış politikanın içsel öğelerinden bahsedilmiştir.Dördüncü bölümde Türkiye'nin dönem ekonomisine bakılmıştır.Beşinci bölümde Türkiye'nin dönem dış ilişkilerindeki önemli olaylar ele alınmıştır.Son bölümde ele alınan konular ışığında son değerlendirmede bulunulmuştur.Çalışmada anlatımsal yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the key role of economy among the determinants of foreign policiy is aimed to research via examining the case of Turkey between the years of 1923-1938.Concept of ınternatiınal relations and the emergence of the concept wasn dealed in the first and second section.In the third part ınternational political economy approach among theories of international relations was examined.Fourth part is about foreign policy instruments and internal elements of foreign policy.Fifth and Sixth section searches the economy and the foreign policy of the Turkey relatively within the concerned period.In the final chapter ıt is tried to analyse assumptions ın the light of cases dealt with former chapters.