Aynı keman konçertoları için yazılmış farklı kadansların karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of various cadenzas composed for the same violin concertos
- Tez No: 257631
- Danışmanlar: PROF. REYYAN BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Violin, violin concerto, cadenza
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma farklı yorumcu/bestecilerin aynı konçerto için yazdıkları kadansları araştırmak ve farklı estetik anlayışları ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Müzik tarihi boyunca keman yorumcularının hemen hepsi çaldıkları konçertolarla birlikte kendi kadanslarını da seslendirmişlerdir. Barok dönemde süslemelerle başlayan ve geleneksel olarak konserlerde doğaçlama olarak çalınan kadanslar, Klasik Dönem'de besteciler ve yorumcular tarafından notaya alınmaya başlanmış, yayınevleri tarafından basılmış, ya da ünlü yorumcuların konser kayıtlarından dinleyerek yazma yoluyla çoğaltılmıştır. Günümüzde de çağdaş keman yorumcuları konser ve kayıtlarında orijinal kadansların yanısıra kendi yazdıkları kadansları da seslendirmektedir.Bu çalışmada dört seçilmiş keman konçertosu için yazılmış dörder farklı kadans, süre, tema/motifsel yapı, armonik yapı ve teknik yapı olarak farklı açılardan analiz edilmiş ve bulgular değerlendirilmiştir.Sonuçta, keman konçertoları için yazılmış kadansları analiz etme yoluyla ulaşılan bilgilerin, kadansların yorumlanmasının yanı sıra, yeni kadansların yazılması konusunda da yol göstermesi ve keman eğitimi sırasında ve sonrasında yararlı olması beklenmektedir.Anahtar sözcükler :Keman, Keman Konçertosu, Kadans
Özet (Çeviri)
This study aims both at analyzing a choice of cadenzas written by various composers for the same concerto; and to demonstrate the differing perceptions of aesthetics. Throughout the history of music, almost all of the violin performers have recited their own cadenzas along with the concertos they played. The traditional cadenzas that came to the scene during the Baroque period with ornamentations made their way into the concerts in an ad hoc [improvised] manner. They were put down to note by the composers and performers of the Classical Period, and were made available by the publishers, or even transcribed into note while listening to the concert recordings of the famous violin performers. Even in our age, contemporary violin performers do recite the cadenzas they write, along with the original cadenzas, at their concerts and recordings.In this study, four different cadenzas written for each of four different violin concertos are analyzed in terms of time, motif/thematic structure, harmonic structure, and technical structure and the data obtained is evaluated.Consequently, it is expected that the information acquired through the analyses of the data pertaining to the cadenzas written for violin concertos shall not only pave the way to the performing of the cadenzas but to the writing of new cadenzas; moreover, it is hoped that it shall prove to be advantageous during and after the violin education.