Pakistan'da etnik milliyetçilik hareketleri ve Beluç sorunu
Ethnic nationalist movements in Pakistan and Baloch question
- Tez No: 257637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Etnik Milliyetçilik, Pakistan'da Etnik Milliyetçilikler, Beluç Etnik Milliyetçiliği, Beluç Sorunu, Ethnic Identity, Ethnic Nationalism, Ethnic Nationalism in Pakistan, Baloch Ethnic Nationalism, Baloch Question
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Etnik kimlik ve etnik milliyetçilik hareketleri devletlerin iç ve dış politikasını şekillendiren önemli olgulardan biridir. Asırlık Müslüman-Hindu mücadelesi sonunda 1947'de Hindistan'dan koparak bağımsızlığını kazanan Pakistan'ın siyasi tarihi beş temel etnik unsurun birbirleriyle ve merkezi yönetimle mücadelesi üzerine kuruludur. 1948'de Pakistan'a katılarak beş federe bölgeden biri olan Belucistan, Pakistan seçkinlerinin devletin idari, politik ve ekonomik gücünü paylaşmasındaki isteksizliği nedeniyle ayrılmak için fırsat kollamaktadır.ABD öncülüğündeki tek kutuplu uluslararası sistemin çok kutupluluğa dönüşmesiyle dünya politikalarına yön veren ezberler de bozulmaya başlamıştır. Büyük Ortadoğu Projesi'nin başarısızlığa uğraması, Afganistan ve Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmeler ABD'nin önemli ölçüde güç ve prestij kaybetmesine neden olmuştur. Ortadoğu'da başarısız olan ABD Obama ile başlayan yeni dönemde rotasını Avrasya'ya çevirmiştir.Avrasya dünya nüfusunun yüzde yetmiş beşini, toplam enerji kaynaklarının dörtte üçünü barındırmaktadır. Avrasya'yı kontrol etmek için ABD, Rusya ve Çin arasında küresel; İran, Pakistan ve Hindistan arasında bölgesel rekabet yaşanacaktır. Pakistan ve Belucistan'ın geleceği bu rekabetin sonucuna bağlı olarak şekillenecektir.
Özet (Çeviri)
Ethnic identity and ethnic nationalism movements are a significant phenomenon which obscures one nation?s internal and external politics. After a centarinian Muslim-Hindu struggle, Pakistan gained her independence from India in 1947 and her political history is shaped by five main ethnic element?s struggle with each other and central goverment. Joined Pakistan in 1948, Baluchistan is one of the five federative regions in Pakistan. She is looking for an opening to separate because of Pakistan?s elite?s unwillingness to share state?s administrative, political and economic power.The transition from under the leadership of U.S.?s bipolar system to multipolar system, all memorizations which give direction to world politics begin to decompose. Great Middle East Project?s failure and unfavorable process in Afghanistan and Iraq caused USA to lose her power and prestige significantly. After her failure in Middle East and Afghanistan, at the start of a new period with Obama, she turns her route to Eurasia.Eurasia harbors seventy five percent of world?s total population and three-fourths of total energy sources. To control Eurasia, there will be a global competition between USA-Russia-China and a local competition between Iran, Pakistan and India. Pakistan and Baluchistan?s future will be shaped by the result of this competition.