Muğla masalları metin- inceleme
Muğla folktales text- classification
- Tez No: 257665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muğla, Masal, İnceleme, Tip, Tasnif, Muğla, Folktale, Study, Type, Classification
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 681
Özet
Tezin konusunu Muğla masalları oluşturmaktadır. Bu çalışmamız Muğla masalları üzerine yapılan kapsamlı ilk akademik çalışmadır. Metni verilen ve incelenen 133 masal sahada derleme yöntem ve metotlarına uygun olarak Muğla ilinin merkezi, 11 ilçesi ve köylerine gidilerek derlemiş, Antropoloji Metoduna bağlı kalınarak incelenmiştir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, masalın genel özellikleri, Muğla masaları üzerinde yapılan çalışmalar, Muğla'da masal anlatma geleneği ve kaynak kişi bilgileri verilmiştir. Birinci bölümde, Muğla masallarının şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde Muğla masallarının AaTh ve EB kataloglarındaki tip numaraları ve motif sırası verilerek masalların tasnif ve tahlili yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Muğla masallarının formel yapısı incelenilerek masallarda kullanılan formeller değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, 133 Muğla masallının metinleri anlatan kaynak kişi ile birlikte verilmiş ve yöreye ait kelimeler sözlük kısmında açıklanmıştır. Sonuç kısmında, tezin toplu bir değerlendirmesi yapılmış ve bibliyografya kısmında çalışmanın hazırlanması aşamasında yararlanan yerli ve yabancı kaynaklar verilmiştir.Çalışma sonucunda 31 hayvan masalı, 100 halk masalı ve 2 fıkra olmak üzere incelenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research study investigates the folktales in Muğla. This study is the first comprehensive academic work on Muğla folktales. The investigated 133 folktales, whose infield compilation techniques and methods are appropriate to the anthropology methods, have been gathered together by going to the centre of Muğla, 11 towns and various villages.This study consists of four main parts. First, the general features of the folktales, the previous research on Muğla folktales, the traditions of telling folktales in Muğla and resource individuals are given in the introduction. In the first part, the figures, images and contents of Muğla folktales are analysed. In the second part, the folktales are classified and analysed by giving the type numbers and motif sequences which are in the AaTh and EB catalogues. In the third part, the formals are evaluated by examining the formal phrases of Muğla folktales. In part four, the 133 Muğla folktales are shown with the folktale tellers together and the local words are explained in the dictionary part. In conclusion, the general evaluation of the research is done. Lastly, the domestic and foreign sources which are consulted during this study are given in the bibliograhy.At the end of this study, 31 animal folktales, 100 ordinary folk-tales and 2 jokes and anecdotes.