İdari Yargı açısından yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı
The independence and impartiality of the courts in Administrative Judiciary
- Tez No: 257748
- Danışmanlar: PROF. E. ETHEM ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yargı bağımsızlığı, İdari yargı, Hakimlik teminatı, Tarafsız yargı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Hukuk Devleti ilkesinin en önemli teminatı, bireylere ?Bağımsız ve Tarafsız? mahkemeler önünde yargılanma hakkının tanınmasıdır. Nitekim, Anayasanın 9. maddesinde yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağı vurgulanmış, üçüncü bölümde de mahkemelerin bağımsızlığı, hakimlik ve savcılık teminatına ilişkin temel ilkeler belirtilmiştir. Yargı bağımsızlığı Anayasa ve yasalarla teminat altına alınsa da, gerek bir takım eksik yasal düzenlemeler, gerekse uygulamada oluşan bazı aksaklıklar nedeniyle yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının tehdit altında olduğu görülmektedir.Tezin birinci bölümünde, hukuk devleti ilkesi ile idari yargının gerekliliği ele alınmış, ikinci bölümünde yargı bağımsızlığına genel olarak değinildikten sonra üçüncü bölümde yargının kaynağı bakımından bağımsızlığı konusu incelenmiştir.Dördüncü bölümde, idari yargı mensuplarının seçilmeleri ve terfi sistemine yer verilmiş, bu konuda model ülke olarak aldığımız Fransız İdari Yargı sistemi ile karşılaştırma yapılmıştır.Son bölümde ise hakimlik teminatı ve hakimlerin tarafsızlığı konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important assurance of the principle of the state governed by the rule of law is that every citizen has the right to a fair trial before the impartial and independent courts. As a matter of fact, it is emphasized in the article 9 of the Constitution of the Republic of Turkey that judicial power shall be exercised by independent courts on behalf of the Turkish Nation and fundamental principles of the security of tenure of judges and public prosecutors and the independence of the courts are mentioned in the third chapter. Even if independence of the courts has been guaranteed by the Constitution and laws, due to lack of some legal rules and some defects rising in implementation of the existing ones. it is seen that the independence and impartiality of the courts is under threat.In the first chapter of this thesis, necessity of the principle of the state governed by the rule of law and of the administrative judiciary is discussed, in the second chapter, general information on the independence of the courts is given and in the third chapter, the independence of the courts is examined as a source of judiciary.In the fourth chapter, appointments and the promotion system of the judges and public prosecutors are included and on this issue some comparisons are made with the administrative judiciary of France considered as a model country.Finally, the issue of the security of tenure of judges and their impartiality is dealt with in the last chapter.The Key Words1. The independence of the courts.2. Administrative judiciary .3. The security of tenure of judges4. Impartial judiciary.5. The state governed by the rule of law.