Özel hastanelerde bilgi yönetimi: Bir araştırma
Knowledge management in private hospitals: A research
  1. Tez No: 257996
  2. Yazar: AYŞE ONAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon, bilgi, bilgi yönetimi, örgüt yapısı, yönetim, kalite yönetimi, bilgi yöneticisi, Information, knowledge, knowledge management, organizational structure, administration, quality management, knowledge manager
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Hastanelerde bilgi yönetimi sistemlerinin kullanımı 1990'lardan itibaren artan bir seyir izlemiştir. Önceleri sadece idari faaliyetlerin izlenmesi ve raporlanması amacıyla kullanılan bilgi yönetim sistemleri, zaman içinde hastanelerin rekabet gücünü arttırmaya yönelik stratejiler oluşturma ve karar vermeye destek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Örgüt bünyesinde varolan örtük bilginin ortaya çıkarılması, örgüt çalışanlarının erişimini mümkün kılan açık bilgi haline getirilmesi, bu bilgiden yeni bilgi elde edilmesi, bilginin saklanması, güvenliğinin sağlanması ve işlevini yitirdiğinde dolaşımdan çıkarılması, bilgi yönetiminin ilgilendiği ana konulardır. Tıbbi ve idari işlevsel bölümlerden oluşan hastanelerde, var olan bilginin yönetilmesi için örgüt yapısının uygunluğu, üst yönetimin desteği, bilgi yöneticisi pozisyonunun varlığı, kalite yönetim sisteminin uygulanması, insan kaynağının bu doğrultuda yönlendirilmesi ve teknoloji desteğini içeren bir yapıya ihtiyaç duyulur. Enformasyon ve son aşamada bilgi, sahip olan tarafından bir güç olarak algılanır. Bilginin paylaşımı, çalışanlar tarafından bu gücü kaybetmek olarak algılanmakta olduğundan örgütün bilgi yönetimini etkileyen çeşitli unsurlar karşısında yapılanmasını ve stratejisini örgütsel bilgiyi yönetmeye uygun bir şekilde kurarak temel yeteneğini ortaya çıkarması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The progress of the utilization of the knowledge management systems has increased by 1990?s. At the begining, the execution of knowledge management systems were to run administrative activities and reporting, however recent applications are extended to generate strategies to enhance the competition strenght and support decision making . The main headlines of knowledge management are exploration of tacit knowledge which is in the organization?s routine, modifying this tacit knowledge into explicit knowledge and make it available of employees? access, creating new knowlegde from existing one, storing the knowledge, providing security of the knowledge and removing from the circulation when expires. Hospitals are established by medical and administrative departments and the structure has to be build to include appropriate organizational structure, support of top management, existence of knowledge manager, execution of quality management system, directing human resources according to organizational aim and technology implementation in order to manage the knowledge in the hospital. Information and knowledge at the last step, is perceived as power for its possess. Since sharing the knowledge is accepted as losing the authority by the employees who hold this advantage, the organization should establish its structure and strategy appropriate to manage the knowledge and to reveal its core competence and must consider the essential components which affect the knowledge management.