Hayvancılık sektöründe atıkların değerlendirilmesinin ekonomik analizi
Economic analysis of the recycling of waste products in animal husbandry
  1. Tez No: 258003
  2. Yazar: HASAN BAKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Biogas, Biomass, Externalities, Migration, Husbandry, Sustainable Development, Kyoto Protocol, Poverty
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Enerji doğanın ve evrenin temelidir. Enerji, sistemin iş yapabilme yeteneğidir. Doğanın bir paçası olan insanoğlu ihtiyaçlarını karşılamak için enerjiye gereksinim duyar. Jeotermal ve nükleer enerji hariç, enerji kaynağımız güneştir.Canlı organizmalar güneş enerjisini kimyasal bağ enerjisi dönüştürerek, beslenme zincirini oluştururlar.Nüfus artışı sonucu artan besin talebini karşılamak için yapılan üretim negatif dışsallıklara sebep olmaktadır. Dışsallığın giderilmesi gerekir. Gıdaların sağladığı enerjinin ikame olanağı yoktur. Gıda üretimdeki azalış, açlığı gündeme getirir.Tarımsal üretim atıkları, Kyoto Protokolü'ne göre metan ve kirletici kaynağıdırlar. Tarımsal atıkların taşıdıkları enerji güneş kaynaklıdır. Enerjileri kullanılabildiğinde, emisyon artışına neden olmazlar, azaltıcı etkiye sahiptirler.Biyogaz üretimi; karbon dioksitten yirmi üç kat kirletici metanın kirletici özelliğini bire indirmektedir ve tarımsal işletmelerin gelirlerini arttırıcı etkiye sahiptir. DTÖ ve AB kurallarında tarımsal ürün sübvansiyonları kaldırılmaktadır.Tarımda makineleşme, istihdam olanaklarının azlığı, mutlak ve göreli yoksulluk, kırdan kente göçü hızlandırmaktadır. Göç, sosyal sabit sermayenin etkinliğini azaltırken gelir dağılımını da bozmaktadır.BMİDÇS kapsamında dünya yeni bir ekonomik yapıya yönelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma olarak tanımlanan süreç ekolojik taşıma kapasitesinin aşılmamasını amaçlamaktadır. Gıda ve enerji güvenliği tüm dünya uluslarını etkilemektedir. Gıda yoksulluğu mutlak yoksulluktur.Küçük tarım işletmelerinin egemen olduğu Türk tarımının yarattığı bitkisel ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi, mevcut teknoloji ile kırsal alanda yapılacak köy ölçekli biyogaz ve biyokütle enerjisi yatırımları tarımda yeni gelir kaynakları yaratabilir.Yatırımlar kamu tarafından sübvanse edilmelidir ki hayvancılık işletmelerindeki piyasaya giriş serbestliği devam edebilsin. Hayvancılık, bitkisel üretimin sanayisidir ve ürünlerinin enerji değeri yüksektir. İstihdam olanakları süreklidir. Çalışmada biyogaz üretiminin ekonomik etkileri değerlendirilecektir.Anahtar kelimeler; Biyogaz, Biyokütle, Dışsallıklar, Göç, Hayvancılık, Sürdürülebilir Kalkınma, Kyoto Protokolü, Yoksulluk.
Özet (Çeviri)
Energy is the basis of the nature and the universe. Energy is the acting ability of the system. Mankind, as a part of the nature, needs energy in order to fulfill his needs. Apart from geothermal and nuclear energy, the sun is our source of energy.Living organisms form the food chain by turning solar energy into chemical bond energy. The production made to meet the increasing food demand due to population increase causes negative externality. It needs to be taxed. The energy provided by foods is not replacable. The decrease in food production brings about starvation.Agricultural waste products provide a source for methane and contaminants. Their energy is based on the sun. They do not cause emission increase but decrease when their energy is used.Biogas production, as well as increasing the incomes of agricultural businesses, reduces the contaminant feature of methane which is twenty three times more contaminant than carbon dioxide. Agricultural product subsidies have been removed from WTO and EU rules.Agricultural mechanization, scarcity of employment opportunities and poverty expedite rural depopulation. While decreasing the efficiency of social overhead capital, migration also flaws income distribution.As a part of UNFCCC, the world has turned towards a new economic structure. The period, defined as sustainable development, aims to prevent the exceeding of the ecological transfer capacity. Food and energy security effects all nations. Food poverty is absolute poverty.Recycling of herbal and animal waste produced in Turkey where small agricultural businesses dominate and small scaled biogas and biomass energy investments which could be made in rural areas with the current technology can provide a new source of income in agriculture.Investments should be subsidized by the state so that the entrepreneurial freedom in husbandry may continue. Husbandry is the industry of herbal production and the energy value of its products is high. Employment is consistent.In the research, the economic effects of biogas production are evaluated.