İngilizcenin Türkçe üzerindeki etkileri bağlamında dil kirlenmesi ve bu konuda İngilizce ve Türkçe öğretmenlerinin düşünceleri (Kayseri ili örneği)
Language pollution depending on the influence of English on Turkish and opinions of English and Turkish teachers(The example of Kayseri city)
- Tez No: 258178
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY TAŞDEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, İngilizce, etkileşim, dil kirlenmesi, Turkish, English, interaction, language pollution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu çalışma, Türkçenin tarihsel sürecini, bu süreç içerisinde geçirdiği değişiklikleri ve özellikle İngilizce ile olan ilişkisi üzerine odaklanmış ve bu ilişkinin Türkçenin biçim, ses, söz dizimi, anlam özelliklerine ve kullanımına olumsuz etkileri ile bu etkilerin nedenlerini açıklamaya çalışmıştır. Ayrıca Kayseri ili Develi, Yahyalı, Yeşilhisar ve İncesu ilçelerinde görev yapan Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve İngilizce öğretmenlerinin bu konudaki düşünceleri ve çözüm önerileri araştırılmıştır.Araştırma, 2008?2009 öğretim yılında Kayseri iline bağlı Develi, Yahyalı, Yeşilhisar ve İncesu ilçelerindeki ilk ve ortaöğretim okullarında İngilizce, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında görev yapan 133 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak mülakat ve anket kullanılmış ve bunların uygulanmasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Deneklerden toplanan anket ve mülakatlara verilen cevaplar, bilgisayara işlenmiş; SPSS for Windows 13 paket programı ile çözümlenen verilerin frekans tabloları tanımlayıcı istatistiksel yöntemler ile oluşturulmuştur. Mülakat maddelerinin karşılaştırılması için bağımsız gruplarda Student t Testi yapılmış ve daha sonra bu sayısal bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda İngilizce ve Türkçe alanında görev yapan öğretmenlerin İngilizcenin dilimizi olumsuz etkilediği konusundaki düşüncelerinin birbirine benzer olduğu görülmüştür. Ancak bazı konularda iki grup arasında farklı algılamalar ve görüşler olduğu tespit edilmiştir. İngilizcenin, Türkçenin sözcük varlığını, kullanımını, biçimini, sözdizimini ve özellikle ses özelliklerini etkilediği ancak anlam alanında etkisinin olmadığı konusunda birbirlerine çok yakın görüşler sunmuşlardır.Cinsiyet açısından bakıldığında, çalışma genelinde önemli bir fark gözlenmemekle birlikte anlam alanında etki konusunda kadın öğretmenlerin erkeklere göre daha hassas oldukları görülmüştür. Yaş açısından bakıldığında, 30 yaş üstü öğretmenler diğerlerine göre dilimizin şimdiki durumundan oldukça rahatsızdır. Öğretim dalı açısından bakıldığında Türkçe alanında çalışan öğretmenler Türkçenin her alanda yeterli ve üretici olduğunu düşünmektedirler ve yabancı dilin etkileri sebebiyle zorlandıklarını belirtmişlerdir. Mesleki kıdem açısından bakıldığında 10 yıl ve daha fazla süredir çalışan öğretmenler dilimizin yeterli ve üretken olduğunu ve yabancı dilin etkilerinin kendilerini zorladığını belirmişlerdir. Öğrenim durumu açısından bakıldığında ise lisans mezunlarının İngilizce sözcük kullanmaya daha meyilli olduğu ve yüksek lisans mezunlarının bilimsel ve kültürel açıdan dilimizi yeterli olduğunu düşündükleri görülmüştür.Ayrıca tüm öğretmenlerde yabancı unsurlara karşı güçlü bir psikolojik direnç olduğu ve öğretmenlerin yabancı sözcüklerin yayılma nedenleri konusunda benzer düşüncelere sahip oldukları, Türkçenin bilim ve kültür dili olarak yeterli, iletişim ve söz varlığı açısından oldukça zengin bir dil olarak görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research focused on historical process of Turkish, its evolution in this process and especially its relationship with English and tried to explain the negative effects of this relationship on morphology, phonology, syntax, semantics and usage of Turkish and the reasons of these effects. Besides opinions and suggestions of Turkish and English teachers working in Develi, Yahyalı, Yeşilhisar and İncesu in Kayseri were explored.This research was applied to 133 English and Turkish teachers working in primary and secondary schools in Develi, Yahyalı, Yeşilhisar and İncesu in Kayseri. In order to collect data, questionnaire and interview were used and face-to-face technique was used. The researcher personally, applied research papers to subjects. The answers given by the subjects are evaluated by using SPSS for Windows 13 software and frequency tables were formed by desciptive statistical methods. For comparison of interview items, Student t test on independent groups was applied and then using these results, tables are formed and interpreted.In the result of research English and Turkish teachers have similar opinions about which English has negative effects on Turkish. But in some items different perception and ideas have been proved. All teachers present close opinions on which English has affected lexicon, usage, morphology, syntax and especially phonetic features of Turkish but semantic features.On the side of sex, there is no important difference in general but it has been determined that female teachers are more sensitive to the influence on semantic field than male teachers. On the side of age, the teachers who are more than 30 years are uncomfortable with present situation of Turkish. With respect to instructional field, Turkish teachers consider that Turkish is sufficient and productive in every respects and have stated that they have problems because of foreign language effects. With respect to professional period, the teachers who have worked for 10 years and more have stated that Turkish is sufficient and productive and there are problems because of foreign language effects. On the side of educational background, the teachers who hold a bachelor's degree have tendency to use English words and graduate teachers have thought that Turkish is sufficient and productive in scientific and cultural respects.Moreover it has been determined that all teachers have strong psychological resistance to foreign elements and similar opinions about spreading of foreign words, Turkish is seen sufficient as scientific and cultural language and rich with respect to communication and lexicon.