74 /2 numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Kayseri Shari?a Registry number 74/2 transcription and evaluation
- Tez No: 258179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Şer'iyye Sicili, Osmanlı, Kadı, Kayseri, Şer?iyye [Shari?a] Registries, Ottoman, Kadhi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin başlangıcından Tanzimat Dönemi'ne kadar her türlü hukuki ihtilafın çözüldüğü merci olan Şer'iyye Mahkemelerinde tutulan kayıtlardır. Bu kayıtlar, Osmanlı tarihinin hukuki, idari, sosyal ve iktisadi alanlarında birinci elden en önemli kaynakların başında gelmektedir.Şer'iyye sicilleri, ait oldukları bölgenin iktisadi ve sosyal hayatı hakkında malumat veren mahkeme kararlarının yanı sıra, merkezden vilayet, sancak ve kazâlara gönderilen fermân ve buyurulduların birer sureti de bu defterlere kaydedilmekteydi. Bu bakımdan çalışmamızın ana kaynağı olan 74/2 numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili'nde alım, satım, borç, alacak, miras, tereke gibi mahallî kayıtlar yanında, özellikle devletin askeri ve mali düzenlemeleri ile idareci ve mütevelli atamaları hakkında bilgi veren fermân ve berâtlar da bulunmaktadır.Osmanlı Devleti'nin hukuki, iktisadi, içtimai, idari ve askeri tarihini hakkıyla ortaya koymak ancak şer'iyye sicillerinin incelenmesi ile mümkündür. Özellikle şehir tarihi araştırmaları ve muhtelif bölgelerdeki mahalli hayata ait araştırmaların birinci derecede kaynağı şer'iyye sicilleridir. Kayseri ile ilgili tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılması ve şehrin siyasi, içtimai, idari ve iktisadi yapısını etraflı bir şekilde ortaya koymak ancak bu sicillerin incelenmesi ile mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Shari?a Registries are the minutes kept by the Shari?a Courts where all kinds of legal conflicts were used to be settled since the foundation of the Ottoman State until the Constitutional Reformation of 1839. These registries are one of the most prominent sources of the judicial, administrative, social, and economic studies to be conducted on the Ottoman History.Shari?a Registries do hold the copies of the military and the fiscal regulations of the state as well as of the firmans [imperial edicts] and decrees sent from the capital to Vilayets, Sanjaks, and districts. Registries do also reveal, aside from the minutes of the Sheri?a Courts, information on the appointment of administrators, trustees, and on granting of privileges not to mention the local information on the issues like trade, debts, credits, inheritance, and heritage.Bringing the judicial, economic, social, administrative and military history of the Ottoman State to daylight may only be rendered possible by studying the Shari?a Registries. They are the primary sources for conducting a thorough research especially in the histories of the towns, life in certain regions and localities. Unearthing the historical realities of Kayseri shall only be made conclusive by studying the political, social, administrative and economic minutes taking place in those registries.