Lıszt si Minör Sonat: Tematik dönüşümün incelenmesi
Liszt b Minor Sonata: Research on thematic transformation
- Tez No: 258288
- Danışmanlar: PROF. SEMRA KARTAL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sonat, Sonat-allegrosu, Franz Liszt, Liszt Si Minör Sonat, Sonata, Sonata-allegro, Franz Liszt, Liszt B Minor Sonata
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde Franz Liszt'in hayatı kısaca anlatılmış, özellikle Si Minör Sonat'ını yazdığı Weimar dönemi üzerinde durulmuştur.Çalışmanın ikinci bölümünde sonat-allegrosu formunu ve tarihsel gelişimini daha iyi kavrayabilmek amacıyla sonat-allegrosu formu nedir, klasik dönemde nasıl kullanılmıştır, sonat-allegrosu formunda en büyük değişiklikleri yapan Beethoven neler yapmıştır ve son olarak Beethoven sonrasında ki Romantik dönem bestecileri neler yapmışlardır, gibi sorulara cevap verilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde, akademisyenlerce Si Minör Sonat'ın analizi üzerine otorite sayılan üç müzikologun analizleri çerçevesinde Si Minör Sonat'ın form analizi tartışılmıştır ve bunların sonucunda eserin form analizi yapılmıştır. Asıl konumuz olan tematik dönüşümün tanımı, Si Minör Sonat içerisindeki dönüşümleri ve formu oluşturmadaki etkileri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the work, Franz Liszt?s life is told briefly, especially the Weimar Period that he composed his b minor sonata is emphasized.In the second part of the wok, to the aim of understanding the sonata-allegro form and its historical development It is answered some questions like what sonata-allegro form is, how it was used in the Classical Period, what Beethoven, who made the most changes, did in sonata-allegro form and at last what the Romantic composers did after Beethoven.In the third part of the work, the form analyses is discussed in the frame of analyses of three musicologists who are counted as authorities by academicians on Liszt?s B Minor Sonata analyses and the result of these the form analyze of the work is made. Definition of thematic transformation which is our main subject, transformations in B Minor Sonata and the effects on making up the form is observed.