Sıçanlarda basolateral amigdalaya noradrenalin antagonisti enjeksiyonunun koşullu tat kaçınmasının geri getirme aşaması üzerindeki etkileri
The effects of noradrenaline antagonist injection into the basolateral amygdala prior to cta retrieval in rats
  1. Tez No: 258295
  2. Yazar: ESEN TOKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. LEVENT ŞENYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Antagonist, basolateral amigdala (BLA), geri getirme, koşullu tat kaçınması (CTA), lityum klorid, noradrenalin, propranolol, sıçan, Antagonist, basolateral amygdala (BLA), retrieval, conditioned taste aversion (CTA), lithium choloride, noradrenaline, propranolol, rat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Koşullu Tat Kaçınması (CTA), yeni bir tada sahip uyaran (CS) ile bedensel rahatsızlık yaratan bir uyaranın (US) eşleşmesi sonucunda US'in yeniden sunumunda canlıların CS'i tüketmekten kaçınmalarına dayanan bir öğrenme paradigmasıdır.Koşullu tat kaçınmasında (CTA) basolateral amigdala (BLA) merkezi bir yere sahiptir. BLA'daki noradrenerjik işleyişin CTA öğrenmesinde yer alan uyaranların birbirleriyle ilişkilendirilmesi ve CTA belleğinin konsolidasyonda önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.İlgili literatürde BLA'daki noradrenerjin antagonizminin Koşullu Tat Kaçınması'nda (CTA) CS ile US'e ilişkin bilginin saptanması ve CS ve US arasında ilişki kurulması üzerinde bozucu etkiye yol açtığını gösteren çalışmalar mevcut olmakla birlikte, CTA geri getirme aşaması öncesinde gerçekleştirilen noradrenerjik antagonizmin etkilerini gösteren araştırma bulunmamaktadır.Mevcut çalışma, CTA geri getirme aşaması öncesinde sıçanlarda BLA'ya noradrenalin antagonisti propranololün farklı dozlarının (0.0, 0.5, 1.0?g) enjekte edilmesinin sakarinli su tüketim miktarı ile sakarinli su tüketim davranışı latansı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, ilk kez sakarinli su tüketimi öncesinde propranolol enjeksiyonunun (0.5, 1.0?g) sakarinli su tüketim miktarı ve sakarinli su tüketim davranışı latansı üzerindeki etkileri de aynı çalışmada ele alınmaktadır.Bulgular, CTA geri getirme aşaması öncesinde BLA'ya propranolol enjekte edilmesinin tüketilen sakarinli su miktarı üzerinde manidar bir farklılaşma yaratmadığını, ancak latansta uzamaya yol açtığını göstermiştir. İlk kez sakarinli su tüketimi öncesinde propranolol enjekte edilmesi ise tüketilen sakarinli su miktarı bakımından gruplar arası fark oluşturmamakta, latansta ise belirgin bir uzamaya neden olmaktadır.Bulgular basolateral amigdaladaki noradrenerjik işleyişin CTA sürecindeki işlevleriyle ilgili literatür bağlamında tartışılmış, gelecekte gerçekleştirilebilecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Conditioned taste aversion (CTA), is a paradigm where a CS and a US is paired together and when presented again the subjects avoid consuming the CS. Basolateral amygdala (BLA) plays a crucial role in acquisition of CTA. Noradrenergic system in BLA modulates the association between the CS and US and also plays an important role on memory consolidation in CTA.Although there exist several studies suggesting that antagonism of the noradrenergic system in BLA impairs the detection of CS and US and also distrupts the CS-US association, currently there is not enough data on the results of noradrenergic receptor antagonism before the CTA retrieval.Present research investigated the effect of injecting different doses of noradrenalin antagonist, propranolol (0.0, 0.5, 1.0?g) into the basolateral amygdala before the CTA retrieval, on the amount of saccharin (0.1%) consumption and saccharin consumption latency. In addition, influences of drug injection (0.5, 1.0 ?g) prior to saccharin consumption for the first time are evaluated on both the amount of saccharin consumption and latency of saccharin consumption.Results show that, impairing noradrenergic activity in basolateral amygdala by injecting propranolol before the CTA retrieval did not create a significant difference in the amount of saccharin consumed. However, propranolol injection increased latency measures. Similarly, injecting propranolol prior to saccharin consumption for the first time does not affect saccharin consumption while it affects latency.Findings of the present reasearch were discussed with regard to CTA and noradrenergic activity in the BLA. Several suggestions were made for further studies.