Fen ve teknoloji dersinde istasyon tekniği ile yapılan öğretimin erişiye ve kalıcılığa etkisi, yüksek lisans tezi
The effect of learning stations instruction on gain score and retention in science and technology lesson
- Tez No: 258342
- Danışmanlar: DR. TÜLAY ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İstasyon Tekniği, Öğrenme İstasyonları, Erişi, Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı, Learning Stations Technique, Learning Stations, Gain Score, Science And Technology Instructional Program
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, fen ve teknoloji dersinde istasyon tekniği ile yapılan öğretimin, erişi ve kalıcılık üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma; 2008?2009 öğretim yılı birinci döneminde Adana Öğretmen Zeynep Erdoğdu İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiştir ve çalışmanın deney grubunu 5-F şubesinden 45 ve kontrol grubunu 5-E şubesinden 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın deney grubunda, 40'ar dakikadan haftada 4 ders, toplam 32 ders saati ve 8 hafta süreyle istasyon tekniği ile öğretim yapılmıştır.Araştırmada deneysel desenlerden ?ön test son test kontrol gruplu model? kullanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen erişi ve kalıcılık testi ile elde edilmiştir. Yapılan madde ve test analizleri sonucunda nihai formun güvenirliği için hesaplanan KR-20 güvenirlik katsayısı 0,90 olarak bulunmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyledir,İstasyon tekniği ile öğretim yapılan grubun bilgi düzeyindeki, bilgi üstü düzeyindeki ve toplam erişi puanları ile istasyon tekniği ile öğretim yapılmayan grubun erişi puanları karşılaştırıldığında, deney grubu lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucuna varılmıştır.İstasyon tekniği ile öğretim yapılan grubun bilgi düzeyindeki kalıcılık puanları ile istasyon tekniği ile öğretim yapılmayan grubun kalıcılık puanları karşılaştırıldığında, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin bilgi düzeyindeki kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.İstasyon tekniği ile öğretim yapılan grubun bilgi üstü düzeyindeki ve toplam kalıcılık puanları ile istasyon tekniği ile öğretim yapılmayan grubun kalıcılık puanları karşılaştırıldığında, deney grubu lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucuna varılmıştır.İstasyon tekniğinin, sadece fen ve teknoloji dersi ?Maddenin Değişimi ve Tanınması? ünitesinde değil diğer ünitelerin öğretiminde de etkili olarak kullanılabilir. Aynı zamanda diğer derslerde geliştirilecek olan yeni istasyonların hem öğretmenler hem de öğrenciler için faydalı olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of learning stations instruction on gain score and retention in science and technology lesson. The research was carried out in Adana Öğretmen Zeynep Erdoğdu Primary School during the 1st term of 2008-2009 instruction years and the groups of this study included 45 students from 5-F class as experimental group and 45 students from 5-E class as control group. In the experimental group, learning station instruction was applied for 40 minutes in each of 4 lessons per week and totally 32 lesson hours and 8 weeks.An experimental design was used in this study. The data of the study were obtained by the gain score and retention test, which was developed by the researcher. As a result of the test analysis, KR-20 coefficient calculated fort the reliability of the ultimate form was found 0,90.The results of this research are,There is a significant difference on knowledge level, higher knowledge level and total gain scores of the group which was supported by learning stations instruction in favor of the experimental group.There is no significant difference in the knowledge level of retention scores of the group which was supported by learning stations instructionThere is a significant difference in higher knowledge level and total retention scores of the group which was supported by learning stations instruction in favor of the experimental group.Learning stations is not only effective for the unit called ?changes and determination of substance? but also it is effective for other subjects of science and technology lesson. Moreover it is believed that this technique will be successful both for the teachers and the students when used in other lessons.