İlköğretim 5. sınıf İngilizce dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers? opinions on the English language curriculum of the 5th grade of primary education
  1. Tez No: 258352
  2. Yazar: TUĞBA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. EDA GÜRLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, İngilizce öğretim programı, Erken yaşta dil öğrenenler, Foreign language teaching, English curriculum, Young learners of a foreign language
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, ilköğretim 5. sınıf İngilizce dersi öğretim programına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2008-2009 öğretim yılında Ankara iline bağlı Çankaya, Sincan, Keçiören, Çubuk, Polatlı, Kazan ve Mamak ilçelerinde gerçekleştirilmiştir ve araştırmanın çalışma evrenini bu ilçelerde görev yapan 288 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Ankara ilinin üst, orta ve alt grup olarak değerlendirilen ilçelerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle, Çankaya, Sincan, Çubuk, Mamak ve Ayaş ilçelerinden benzer sayıda seçilen 9 öğretmene ise görüşme formu uygulanmıştır.Araştırmada mevcut durumun ortaya konulması amaçlandığından betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen anket ve görüşme formu ile elde edilmiştir. Anketten elde edilen veriler SPSS paket programı, görüşmelerden elde edilen veriler ise nitel araştırmaları çözümlemede kullanılan betimsel analiz ile çözümlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre;Hedef ifadeleri öğretmenler tarafından anlaşılır ve öğrencilerin yaş grubuna gelişim ve öğrenme özelliklerine uygun bulunmuştur.İçeriğin hedeflerle tutarlı olduğu belirlenmiş, öğretmenlerin içeriği öğrencilerin ilgisini çekecek nitelikte bulduğu ve ünitelerin genel olarak basitten karmaşığa, somuttan soyuta, kolaydan zora doğru yazıldığı sonucuna varılmıştır. Öğretme-öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin derse aktif şekilde katılmasını ve etkili öğrenmesini sağladığı, öğrencilere bağımsız çalışma özelliği kazandıracak nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araç-gereçlerin öğrencilerin yaş grubuna ait gelişim ve öğrenme özelliklerine uygun olduğu belirlenmiştir.Programın hedeflerle tutarlı olarak ölçme-değerlendirme teknik ve yöntemleri önerdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin alternatif ölçme değerlendirme teknik ve yöntemlerinden en fazla öz değerlendirme ve akran değerlendirmesini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine teachers? opinions on the English language curriculum of the 5th grade of primary education. The research has been conducted in Çankaya, Sincan, Keçiören, Çubuk, Polatlı, Kazan and Mamak, the counties of Ankara, during the academic years of 2008-2009 and the sample consists of 288 teachers working in these counties. The interview form has been implemented to 9 teachers chosen from the upper, middle and low class counties of Ankara, which are Çankaya, Sincan, Çubuk, Mamak and Ayaş, using convenience sampling.Since the purpose of the study is to reveal the present situation, descriptive method has been used. The data of the research have been collected via a survey and interview form, developed by the researcher. The data collected via the survey have been analyzed using SPSS software, while the data collected via the interview form have been analyzed using descriptive analysis, which is suitable for qualitative studies.The results of the research show that;The statements of aims have been found understandable by teachers and also suitable for the development and learning characteristics of the age group of students.The syllabus has been found consistent with the aims of the curriculum, the teachers have found the units interesting for the students and the units have been written generally from simple to complex, concrete to abstract and easy to difficult. The teaching and learning activities make it possible for students to attend the class actively and learn effectively, and they can make the students gain the skill of studying independently. The materials are suitable for the development and learning characteristics of the age group of students.The curriculum recommends measurement and assessment techniques and methods that are consistent with the aims. The teachers mostly use the self assessment and peer assessment among other alternative assessment types.