Creating cultural awareness in language classrooms
Dil sınıflarında kültür farkındalığı kazandırma
  1. Tez No: 258382
  2. Yazar: GÜZİDE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Linguistics, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dil sınıflarında kültür, Kültürel farkındalık, Hedef kültüre çalışma, Hedef Kültürü Öğrenme, Culture in the FLE/SLE, Cultural awareness, Studying target culture, Learning target culture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı Çankaya Üniversitesi Hazırlık sınıfı Orta Düzey öğrencilerinin hedef kültür öğretimine karşı tutumlarını ölçmektir. Değişken olarak öğrencilerin yaşları, mezun oldukları okul, daha önce yurt dışında bulunup bulunmama durumları ve cinsiyetleri ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan bir anket veri toplamada kullanılmıştır. Anketler 100 Orta Düzey öğrencilerine dağıtılmıştır ve bunlardan sadece 5' i tam dönmediği için çalışmaya dahil edilmemiştir. Geri kalan 95 adet anket tam olduğu için analiz için kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS 15.0 programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Veri analizi için betimsel istatistik olarak sıklık, yüzde, ortalama ve standart sapma, çıkarımsal istatistik olarak ANOVA testi kullanılmıştır. Çalışma ilk uygulandığı zaman güvenirliliği 0,86 çıkmıştır. Bu da uygulanan çalışmanın yüksek güvenirliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma sonucunda aşağıdaki çıkarımlara varılmıştır: öğrencilerin yaşları ve cinsiyetleri tutumları üzerinde önemli bir rol oynarken mezun oldukları okul ile yurt dışında bulunup bulunmama durumları herhangi bir rol oynamamıştır. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlardan bir genelleme yapmak gerekirse öğrencilerin çoğu hedef kültür öğretimine karşı pozitif bir tutum sergilemiştir. Başka bir deyişle, öğrenciler dil öğrenimleri esnasında hedef kültürden de örnekleri derste görmek istemektedirler.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at investigating the attitudes of preparatory students at Çankaya University towards learning the target culture during their study of English and at investigating whether students? attitudes indicate significant differences with regard to sex, age, the types of high schools from which they had graduated and their having been in the USA or England. A questionnaire divided into three parts was adapted and used by the researcher for the purpose of collecting data. The data-gathering instrument was implemented on 100 students and the results were analyzed with SPSS. In analyzing the data, descriptive statistics as frequency, percentage, average, and standard deviation as well as inferential statistics such as ANOVA were used. The findings of the research lead to the following conclusions: while birth dates and gender play a significant role in students? thoughts on the inclusion of cultural elements in language classrooms, the schools from which they graduated and their having been abroad do not play an important role. From the results gathered after the statistical analysis of the questionnaires applied in this study, it can be stated that most of the students who took part in the study have a positive attitude towards the inclusion of cultural components during their study of the English language. In other words, students want to learn about the target culture in language classrooms. Thus, in the light of the results, it can be concluded as while the high schools graduated and students? having been abroad do not affect their attitude toward the inclusion of cultural elements in language classrooms, the sex and age of them have an influencing effect on their attitudes towards learning culture in their language classrooms.