Küresel bilgi teknolojileri ve değerler: Ankara'daki akademisyenler üzerine bir uygulama
Global information technologies and values: An application for the academicians in Ankara
  1. Tez No: 258384
  2. Yazar: GÜRCAN ŞEVKET AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BURCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel bilgi teknolojileri, televizyon, internet, değerler, kültürel göstergeler, Global information technology, Television, Internet, Values, Cultural indicators
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Küresel Bilgi Teknolojileri ve Değerler: Ankara'daki Akademisyenler Üzerine Bir Uygulama başlıklı bu doktora tezinde, küresel bilgi teknolojileri olarak tanımlanan televizyon ve internetin değerlerle ilişkisi ele alınmıştır. Tezde akademisyenlerin televizyon ve interneti kullanma ile ilgili bilgilerini, önemsediği değerleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.Bu konu ve amaç doğrultusunda, küresel bilgi teknolojileri ile değerler arasındaki ilişkileri ölçmek amacıyla hipotezler kurulmuştur. Tezin kuramsal alt yapısını, iletişim araçlarının toplumlar üzerindeki etkilerini inceleyen sosyoloji ve iletişim kuramları oluşturmaktadır. Etki araştırmalarında kullanılan George Gerbner'in Kültürel Göstergeler Modeli ana kuram olarak benimsenmiştir.Tez çalışmasının saha uygulaması, Ankara ilinde, Hacettepe Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'ndeki öğretim üye ve elemanları ile yapılmıştır. Bu iki üniversiteden toplam 436 öğretim üyesi ve elemanına inter-survey tekniği ile anket uygulanmıştır. Bu anket formunda, öğretim üye ve elemanlarına, sosyo-demografik ve mesleki bilgilerini, televizyon ve internet kullanma ile ilgili bilgilerini, değerleri önemseme derecelerini ve değerlere bağlı davranışlarını içeren toplam 72 soru sorulmuştur.Verilerin istatistik analizinden elde edilen bulgulara göre, televizyon ve internetin öğretim üye ve elemanlarının önemsediği değerlerle ilişkisi vardır. Televizyon ve internet geleneksel değerleri pekiştirmekte, evrensel, hazcı ve bireysel değerleri ise öğretim üye ve elemanlarına ekmektedir. Akademisyenler interneti daha çok bilgi toplamak amacıyla kullanmaktadır. Bu nedenle küresel bilgi teknolojilerindeki bilgi akışı tek taraflıdır.
Özet (Çeviri)
Global Information Technologies and Values: In this PhD Thesis named an Application for The Academicians in Ankara, the relationship between global information technology namely television and internet and values are researched. In this thesis it is aimed to reveal information about academicians use of television and internet, and their values.Towards this subject and aim, hypothesis is formed to evaluate the relationship between global information technology and values. The theoretical background of the thesis is composed by sociology and communication theories that investigate the effects of communication tools between the societies. The Cultural Indicators Model by George Gerbner is used in action research as the main theory.The field research of the thesis is applied in Ankara, with the academic staff of Hacettepe University and Başkent University. A total of 436 academic academicians from these two universities were surveyed using the inter-survey technique. In this survey, academicians were asked a total of 72 questions about the socio-demographic and professional questions to gather information about the use of television and internet, the degrees of their adopting values and behavior related to values.According to the outcomes that are obtained from statistical analysis there is a relationship between television and the values that academicians adopt. Television and internet reinforce traditional values and adopt universal, hedonic, and individual values. Academicians mainly use internet to accumulate information. For his reason, the information flow in global information technology is one-sided.