Üniversite öğrencilerinin kimlik gelişiminde sosyal ve kimlik sermayelerinin rolü
The role of social and identity capital in university students? identity development
  1. Tez No: 258395
  2. Yazar: GÖZDE ÖZDİKMENLİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE SAYIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Social capital, identity capital, adult identity, community identity, identity status, emerging adulthood, university students
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada temel amaç, yetişkinliğe geçiş sürecindeki üniversite öğrencilerinin yetişkin kimliği ve toplumsal kimlikleri üzerinde etkili olduğu düşünülen sosyal ve kimlik sermayelerinin rolünün incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'deki altı devlet üniversitesinden 985 öğrenciden veri toplanmıştır. Kimlik statülerinin ölçülmesinde Ego Kimlik Statüleri Ölçeği (EOM-EIS-2) ve yetişkin kimliği ve toplumsal kimliğin ölçülmesinde ise Kimlik Aşaması Çözümlenme İndeksi kullanılmıştır. Başarılı kimlik statüsünde yer alan katılımcılar sosyal sermaye ve kimlik sermayesi açısından erken bağlanmış ve kararsız statüdekilere göre daha avantajlı konumdadırlar. Erken bağlanmışlar ise bir çok sosyal sermaye boyutunda kararsız statüdekilerden daha yüksek puanlar elde etmiş olmakla birlikte, kimlik sermayesi boyutlarında başarılı statüdekilerden daha dezavantajlı durumdadırlar. Ayrıca, başarılı kimlik statüsündeki gençler kendilerini daha fazla yetişkin hissetmekte ve içinde yaşadıkları toplumun bir üyesi olarak görmektedirler. Sosyal sermaye ve kimlik sermayesi arasındaki ilişkiler incelendiğinde; bölümden memnun olan ve üniversitedeki hocalarını kendi özerkliğini geliştirmede destekleyici olarak algılayan, akranlar ve diğer insanlardan sosyal destek gören gençlerin kimlik sermayelerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yetişkinliğe geçiş sürecinde olmalarına rağmen gençler ailelerinden ve özellikle de annelerinden algıladıkları özerklik desteğinden olumlu yönde etkilenmektedir. Aile ile ilgili faktörler özellikle gencin kendini yetişkin olarak hissetmesi üzerinde etkiliyken, toplumsal kimlik üzerinde daha çok arkadaş ve üniversite ortamı gibi sosyal çevrelerden elde edilen sosyal sermaye etkili olmaktadır. Sonuç olarak, yetişkinliğe geçiş sürecindeki üniversite öğrencilerinin sahip oldukları sosyal sermayenin onların kimlik sermayelerini arttırdığı ve bu yolla da yetişkinlik hissi ve toplumsal kimliği olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.Anahtar Sözcükler : Sosyal sermaye, kimlik sermayesi, yetişkin kimliği, toplumsal kimlik, kimlik statüleri, beliren yetişkinlik, üniversite öğrencileri
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the role of social and identity capital in university students? adult identity and community identity resolutions. According to this aim, 985 students participated to this study from six different Turkish universities. The Objective Measure of Ego Identity Status (EOM-EIS-2) was used to measure the identity status of the participants. Adult and community identity were assessed by Identity Stage Resolution Index. Participants with achieved identity status were more advantageous in social and identity capital compared to those with foreclosed and moratorium status. Although the participants with foreclosed status had higher social capital scores compared to those with moratorium status, they were more disadvantageous in identity capital dimensions than those with achieved status. In additon, those with a achieved identity perceived them selves more like an adult and a member of their community. The results of relations among social and identity capital dimensions showed that participants who were satisfied with their departments, perceived their lecturers support their autonomy, and received social support from their family members, peers, and others had higher identity capital levels. Results revealed that family (especially perceived mother?s autonomy support) had continuous effect on emerging adults adult identity resolutions. While emerging adult?s family had more influencial role in their adult identity, their feeling of community identity were relatively more effected by their peers and university?s social climate. As a result, identity capital that comprise healty psychosocial functioning mediated the relationship between social capital and adult and community identity resolutions.