Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of life long learning tendency of undergraduate students? in terms of some variables
  1. Tez No: 258438
  2. Yazar: YELKİN DİKER COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Sürekli Öğrenme, Meraklılık, Öğrenmeyi Düzenleme, Yüksek Öğretim, Lifelong Learning, Continuing Learning, Curiosity, Self Regulation, Higher Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenlerle (üniversite, sınıf düzeyi, fakülte, cinsiyet, üniversiteye giriş puan türü, öğrenim dili, akademik başarı algıları, lisansüstü çalışma yapma istekleri, gelecekteki iş başarısına ilişkin inançları) ilişkisinin ortaya konmasıdır.Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırma evreni Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nin lisans programlarına devam eden; sağlık bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarını temsil eden ve her iki üniversitede bulunan fakülte ve bölümlerin 1. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 1545 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen ?Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği'nden elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde araştırma problemlerinin özelliklerine göre betimsel istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma), t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheffe testi, Person korelasyon katsayısı istatistikleri kullanılmıştır.Araştırmanın temel sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir:1.Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşam boyu öğrenme ölçeğinden aldıkları puanların ölçek orta puanından düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yani üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri düşük düzeyde bulunmuştur.2.Araştırma kapsamında yer alan Marmara ve Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin ölçek puanları arasında Marmara Üniversitesi lehine farklılık bulunmuştur.3.Sınıf düzeyine göre öğrencilerin ölçekten aldıkları puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.4.Üniversite öğrencilerinin ölçek puanları cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kız öğrencilerin puan ortalaması erkeklerden daha yüksek bulunuştur.5.Üniversite öğrencilerinin ölçek puanları fakültelere göre farklılık göstermektedir. En puan ortalamasına sahip fakülte güzel sanatlar, en düşük fakülte ise iktisadi idari bilimler fakülteleri olarak bulunmuştur.6.Üniversiteye giriş puan türüne göre öğrencilerin ölçek puan ortalamaları arasında farklılık bulunmuştur. En yüksek ölçek puan ortalamasına sözel puan türü ile üniversiteye giren öğrenciler sahip iken, en düşük ölçek puan ortalamasına eşit ağırlık puan türü ile üniversiteye giren öğrenciler sahiptir.7.Üniversite öğrencilerinin ölçek puanları öğrenim gördükleri dile göre farklılık göstermektedir. Buna göre öğrenim dili Türkçe olan öğrencilerin puan ortalamaları diğer dillerden daha yüksek bulunmuştur.8.Üniversite öğrencilerinin gelir düzeyine göre ölçek puanları değişmektedir. Buna göre gelir düzeyi ?orta? olan öğrencilerin ölçek puan ortalamaları en yüksektir. Gelir düzeyi ?çok iyi? olan öğrencilerin ölçek puan ortalaması en düşük bulunmuştur.9.Üniversite öğrencilerinin akademik başarı algılarına göre ölçek puanları farklılık göstermektedir. Buna göre akademik başarı olarak kendisini ?iyi? ve ?çok iyi? gören öğrencilerin ölçek puan ortalaması diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur.10.Üniversite öğrencilerinin lisansüstü çalışma isteklerine göre ölçek puanları değişmektedir. Lisansüstü çalışma yapmak isteyen öğrencilerin ölçek ortalamaları diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur.11.Üniversite öğrencilerinin gelecekteki iş başarılarına ilişkin inançları ile ölçekten aldıkları puanlar değişim göstermektedir. Gelecekteki iş yaşamında başarılı olacağına inanan öğrenciler diğerlerinden daha yüksek puana sahip bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to identify undergraduate students? tendencies on lifelong learning and to investigate the relationships between this tendency and various variables such as university, grade, faculty, gender, choice of subject in classification of items in university entrance exam, language of instruction, perception of academic achievement, willingness for graduate studies, and beliefs of achievement in future career. This is a descriptive study, the population of which consists of 1545 undergraduate freshman students and senior grade of Marmara and Yeditepe University. The sample of the study represented various programs of universities such as health sciences, pure science, social sciences and fine arts. The data were obtained through ?Life Long Learning Scale? developed by the researcher. Descriptive statistics (mean, standard deviation), t-test, one way ANOVA, Scheffe test, and Pearson correlation quotient statistics were used in the analyses of data depending on the requirements of the study.Some of the basic findings of the study can be outlined as follows:1.It was found that the scores of the students who participated in this study got lower scores in Life Long Learning Tendency Scale than the average score of this scale. In other words, it is concluded that students had low life long learning tendency.2.There was a significant difference between the scores of Life Long Learning Tendency Scale of the students in Marmara and Yeditepe University in favor of Marmara University.3.No significant difference was found between the scores of Life Long Learning Tendency Scale of the students of each grade.4.There was a significant difference between the two genders in terms of their life long learning tendency. Female students? scores were significantly higher than those of male students.5.Significant difference was found between the scores of the students of each faculty. The students in Faculty of Fine Arts had the highest score, while in Faculty of Economics and Administrative Sciences the lowest score.6.Significant difference was found between the scores of the students who chose different subjects in classification of items in university entrance exam. The students who chose to answer verbal items got the highest score, while the students who chose to answer verbal and quantitative items in equal rates got the lowest score.7.There was a significant difference between the scores of Life Long Learning Tendency Scale of the students instructed in different languages. The students who were instructed in Turkish had higher scores than the students who were instructed in other languages (English, French, German).8.There was a significant difference between the scores of the students of different income level. The students with medium income got the highest scores, while the students with high income got the lowest scores.9.Significant difference was found between the scores of the students of different levels of perception of academic achievement. The students whose perception of academic achievement was ?high? or ?very high? had higher scores than the others.10.There was a significant difference between the students who were willing to pursue graduate studies and the students who were not in terms of their life long learning. The students who were willing to go on with their graduate studies had higher scores than others.11.There was a significant difference between the scores of Life Long Learning Tendency Scale of the students and their beliefs regarding their future career success. The students who believe that they will be successful in their future career had higher scores than others.