İşletmelerde motivasyon sistemi, araçlar ve yardımcı ögeler; ar-ge şirket örneği
Motivation system in firms, their means and supporting elements ar-ge firm management
- Tez No: 258686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İletişim, Güdülenme, Yetki, Ödül, Motivation, communication, authority, award, being motivated
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmada, bir araştırma şirketindeki personelin motivasyon faktörlerinin uygulaması incelenmiş ve motivasyonda daha etkili bir rol oynayabilecekler tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmanın amacı, çalışanları motive etmek ve onların başarı şanslarını arttıracak metodlar geliştirmektir. Günümüzde bütün bunları yerine getiren sistem, işletmelerde insan faktörüne önem veren ve geliştirmeye çalışan motivasyon sisteminin, araçları ve yardımcı öğeleridir. Bu çalışma, motivasyon sisteminin araçları ve yardımcı öğelerinin çalışanların motivasyonuna yardımını değerlendirmeyi ve incelemeyi amaçlamaktadır.Araştırma kapsamında, motivasyon faktörlerinin iş yerinin ilerlemesinde katkıda bulunan önemli unsurlar olduğu bulgularla ortaya konulacak ve kararı onaylamak, parasal ödüller, takdir, sosyal aktiviteler ve yetkilendirme gibi yöntemlerin motivasyon stratejisinde kullanımının modern şirketlerde ne kadar gerekli olduğu belirtilecektir.Tam Sayım Yönteminin benimsendiği bu araştırmada, Ar-Ge şirketinde çalışan 230 kişinin tamamı araştırma kapsamına alınmıştır. Yüz yüze anket yöntemi (tam sayım) uygulanarak, işletmedeki çalışanların motivasyon teknikleri uygulamalarındaki öneminin belirlenmesine ilişkin veriler elde edilmiştir.İşletme bünyesinde çalışanlara emeği karşılığı verilen ücret, şirketin sağladığı özel ya da kamu sigortası ile emeklilik koşulları, sunulan sosyal güvence şartları, şirketin sözleşmeli yada kadrolu sunduğu iş güvencesi olanakları, yükselme ve terfi, sosyal uğraşlar gibi imkanlar Faktör analizi, T testi, Ki kare testi analizi ile değerlendirilmiştir.Sonuç olarak birçok firma gibi incelenen firmada kendi başarısını arttırabilmek için çeşitli motivasyon yöntemine başvurmaktadır. Bu çabaların çalışanlar tarafından fark edilme oranı oldukça yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this investigation,the motivation factors of the staff in an investigation firm has been looked into and the factors which play effective roles in motivation are tried to be identificated.The aim of this research is to mativate the workers, to develope some methods increasing their luck of success.Nowadays, the system which carried out these, is the means and the elements of motivation system giving importance the human factor and trying to develope it. This research aims at looking into and evaluating the means of motivation system and the help to the workers?motivation of helping elements.It will be introduced that the motivation factors are the important elements which contribute to the progress of business with the help of the finding and it will be pointed out that the use of some methods such as approving the decisison, financial prizes, appreciation, social activities and authority in modern firms is so important.In this research which is absorbed the total number administration, 230 people in AR-GE are accepted to the research extent.Applying out face to face puplic survey administration, some data which is related to the importance of applying out the motivation technique are obtained.Some chances such as wage for labour, social guarantee conditions with private or insurance retirement conditions being provided by firm, work guarantee chances being provided as an agreement or staff by the firm, promotion, social interest are provided to the people who work in some fims. And these are avaluating with factor analysing, T test, Ki Square test.Investigated firms like most of the firms applied for some motivation methods to increase their success. And this aim is realized by the workers. The rate of being understood by workers of this aim is fairly high.