NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O üçlü su-tuz sisteminin oda sıcaklığında izotermik yöntemle çözünürlüğünün ve faz dengelerinin araştırılması
Investigation of solubility and phase equilibria of NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O triple water-salt system at room temperature by isothermic method
  1. Tez No: 258837
  2. Yazar: UĞUR ÖZDEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O üçlü su-tuz sistemi, İzotermik Sistem, Yoğunluk, Çözünürlük, İletkenlik, NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O Triple Water-Salt System, Isothermic System, Density, Solubility, Conductivity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde fizikokimyasal analiz yöntemleri kullanılarak; Na+, Ba2+/Cl-, (H2PO2)-//H2O dörtlü karşılıklı su-tuz sisteminin bünyesinde yer alan Na2Cl2-Ba(H2PO2)2-H2O, üçlü sisteminin oda sıcaklığındaki çözünürlük, yoğunluk, iletkenlik ve faz dengeleri araştırıldı.Çalışmalara başlarken ilk olarak 100 mL'lik balon jojeye 100 mL saf su eklendi ve NaCl'ün çözünürlük noktasına ulaşıncaya kadar 7'şer g NaCl ilave edilerek her işlem iki saat karıştırılıp bir saat dinlendirilerek işlem yapılmıştır. Çözünürlük noktası saptandı ve bu noktadaki yoğunluk ve iletkenlikler saptandı. Aynı sistem üzerine 2'şer g Ba(H2PO2)2 ilave edilerek işleme devam edildi. Her işlem sonrasında çözeltiden 2-3 mL alınıp 110oC ye ayarlı etüvde kurutma işlemine tabi tutuldu. Sonrasında kuru kalık saf suda çözülerek 100 mL ye tamamlandı. Bu çözeltideki Na+, Cl, Ba++, H2PO2- iyon analizleri yapıldı.İkinci olarak Ba(H2PO2)2 `in oda sıcaklığındaki çözünürlük noktası saptandı ve çözünürlük noktasındaki Ba(H2PO2)2 `in üzerine 5 er g NaCl ilave edilerek işleme devam edildi.Bu işlemler esnasında NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O Üçlü su-tuz sisteminin basit ötonik sistem türüne ait olduğu ve ötonik noktanın bileşimi % kütle olarak 22.64 NaCl , 4.10 Ba(H2PO2)2 , 73.26 H2O olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, solubility, density, conductivity and phase equilibria of Na2Cl2-Ba(H2PO2)2-H2O triple system existing in Na+, Ba+2/Cl-, (H2PO2)-H2O quadrangular mutual water-salt system were investigated by using physicochemical analysis methods.In the first place, 100 mL distilled water was added into a 100 mL volumetric flask and each time 7 g NaCl was added until solubility point of NaCl. Each addition was followed by mixing two hours and leaving one hour. Having established solubility point, density and conductivities were determined at this point. To this system, 2 g Ba(H2PO2)2 was added. After each process, 2-3 mL aliquot was taken and dried in an oven fixed at 110 oC. Then this dried product was dissolved in 100 mL distilled water and Na+, Cl-, Ba++, H2PO2- ion analyses were carried out.In the second place, solubility point of Ba(H2PO2)2 at room temperature was established and each time 5 g NaCl was added into this solution.It was determined that NaCl-Ba(H2PO2)2-H2O triple water-salt system was belong to eutonic system type and the composition of eutonic point was 22.64, 4.10 and 73.26 (w/w %) for NaCl, Ba(H2PO2)2 and H2O, respectively.